• ср. юни 19th, 2024

Китайски кредитори съдят Evergrande за 13 млрд. долара

Bychaspic

дек. 16, 2021
Китайски кредитори съдят Evergrande за 13 млрд. долара

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайски кредитори съдят China Evergrande за над 13 млрд. долара заради просрочени плащания. Това става в момент, когато местни компании, които трябва да получат пари от буксуващата строителна компания, се съревновават с чуждестранни притежатели на облигации, за да си осигурят изплащане на дълговете, пише Financial Times.

Китайски съд, който трябва да гледа гражданските дела срещу Evergrande, е приел 367 иска на обща стойност 84 млрд. юана (13,2 млрд. долара), сочат официални документи, видени от FT. Исковете са били заведени между 24 август и 9 декември, когато компанията беше обявена в състояние на „ограничено спиране на плащанията“ от Fitch Ratings.

Анализатори казват, че моментът на исковете показва, че местите кредитори са изгубили доверие в способността на Evergrande, която е най-задлъжнялата строителна компания в света, да изплати дълговете си още преди обявяването ѝ в състояние на спиране на плащанията.

„Кредиторите се надпреварват да съдят Evergrande, за да са в по-добра позиция да си върнат парите при преструктуриране на дълга“, казва Бо Джуан, анализатор в компанията за управление на активи Loomis Sayles в Сингапур. „Това важи особено, когато не всички заеми са третирани еднакво“, допълва той.

Кредитори са започнали да завеждат искове, когато централната банка разкритикува ръководството на Evergrande през август заради дълговата ѝ криза, което доведе до срив на продажбите на компанията и ограничи още повече достъпа ѝ до финансиране. Няколко дни по-късно компанията предупреди, че е в опасност от спиране на плащанията.

Още по темата

Evergrande е обявила продажби за 15,3 млрд. юана през трите месеца до 30 ноември, сочат данни на консултантската компания CRIC в Шанхай спрямо 228 млрд. юана през същия период на миналата година.

През август 2020 г. властите в Пекин въведоха строги ограничения за дълга, известни като „три червени линии“, които доведоха до затягане на ликвидността в имотния сектор в страната.

„Няма как да платим на толкова много кредитори с ограничените ни ресурси“, заяви ръководител на Evergrande, пожелал да остане анонимен. „Ще позволим на съдиите да решат кой да получи плащане и в какъв размер“, допълни той.

Evergrande е емитирала и чуждестранни облигации на обща стойност 19 млрд. долара. Международните кредитори ще се съревновават с местните, за да си осигурят плащания от изпадналата в затруднение компания.

Държавните банки са най-агресивните кредитори на Evergrande. Над 40 кредитора – от четирите най-големи банки в Китай като Китайската земеделска банка до малки регионални кредитори, търсят просрочени заеми на обща стойност 22 млрд. юана, показват съдебните документи.

Според съветник на правителството експозицията на банките е по-лоша, отколкото се е смятало, защото много от тях не са искали да направят обществено достояние потенциалните си загуби от Evergrande със завеждането на дело.

„Сривът на Evergrande ще има по-големи от очакванията последици за китайската финансова система“, коментира съветникът.

Държавни строителни компании търсят от Evergrande 16,4 млрд. юана, което усложнява стремежа на правителството да гарантира, че съществуващите проекти на компанията ще бъдат завършени. Много от проектите са финансирани с предварителни продажби на купувачи на жилища.

„Няма как да продължим със строителството, когато служителите ни не са получавали заплати от месеци“, казва ръководител на Hefei Construction and Engineering Group в централната провинция Анхуей, която съди Evergrande за пропуснати плащания на обща стойност 229 млн. юана.

Сенчести кредитори, включително тръстови компании и промишлени производители, които са отпускали средства на Evergrande при високи лихви, също се борят да си върнат заемите.

Според съдебните документи 19 от делата за „спорове за ъндърграунд кредитиране“, включващо нетрадиционни кредитори, сред които хотели, търговци на метали и фармацевтични компании.

Запознат с дълговете на Evergrande източник от сенчестия банков сектор казва, че през април строителната компания и нейните филиали са се насочили към частни заеми от богати местни бизнесмени, при някои от които годишните лихви може да достигнат 73%. „Evergrande остана без други варианти“, допълва източникът.

Докато съдебните искове се трупат, кредиторите са изправени пред несигурни перспективи за възстановяването. Централното правителство създаде правила за корпоративно преструктуриране, но политически фактори като намеса от местните власти, влияят на процеса.

„Основен приоритет на местните власти е да гарантират, че всички проекти на Evergrande (в града им) ще бъдат завършени и че ще бъде платено на местните кредитори“, казва запознат източник със заемите на Evergrande от сенчести кредитори. „За тях няма никакво значение, че го правят за сметка на други кредитори“, допълва той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *