• нд. юли 14th, 2024

Китай разширява обхвата на опитите за данъчна реформа при имотите

Bychaspic

окт. 23, 2021
Китай разширява обхвата на опитите за данъчна реформа при имотите

Снимка: Bloomberg L.P.

Държавният съвет на Китайската народна република ще разшири обхвата на опитите за данъчната реформа относно имотите в повече райони и ще започне да облага собствениците на жилищни имоти, съобщава Bloomberg, цитирайки държавната китайска медия Xinhua. 

Още по темата

Планът, одобрен от Постоянния комитет на китайския парламент, най-висшият законодателен орган в страната, е предназначен да ръководи рационалното закупуване на имоти за период от пет години. Местата и броят на районите, където ще се провеждат тестванията, не са посочени.

Цените на имотите в Китай скочиха до рекордни нива, откакто частната собственост върху жилища беше въведена през 1998 г., а правителството е изправено пред продължаваща битка за контрол на спекулантите. Властите започнаха изпитания на данъчната реформа при имотите през 2011 г. в Шанхай и Чунцин, като облагат с годишни такси покупката на второ или луксозно жилище.

Жилищата, собственост на физически лица, в момента не се облагат с данъци, съгласно закон, наложен през 1986 г., докато съществува годишен данък върху търговските имоти. Местните власти печелят приходи от предприемачите главно чрез продажби на земя, като миналата година са събрали общо 8,4 трлн. юана (1,3 трлн. долара).

Цените на новите жилища в Китай паднаха за първи път от шест години на фона на близо 17-процентния спад при продажбите през септември на годишна база, тъй като втората по големина строителна компания в страната Evergrande Group потъна в дългова криза.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *