• нд. юли 21st, 2024

Китай смекчава правилата за ипотечно кредитиране до края на годината

Bychaspic

окт. 15, 2021
Китай смекчава правилата за ипотечно кредитиране до края на годината

Снимка: Bloomberg LP

Китай разхлабва ограниченията за жилищните заеми в някои от най-големите си банки, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg. Ходът засилва признаците за растящо безпокойство на властите за зараза от дълговата криза в China Evergrande Group.

Финансовите регулатори са поискали от някои големи банки в края на миналия месец да ускорят одобряването на ипотечни кредити през последното тримесечие, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите са от частен характер. Кредиторите също така са получили разрешение да кандидатстват за продажба на обезпечени с жилищни кредити ценни книжа, за да освободят кредитни квоти, което е смекчаване на наложената в началото на тази година забрана, съобщават източниците.

Ходът е предприет на фона на нарастващото безпокойство, че ликвидната криза в Evergrande прелива към други строителни компании в момент, когато президентът Си Дзинпин запазва строгите мерки за охлаждане на имотния пазар. Опасенията от рискове за зараза се засилиха през последните две седмици след изненадващото съобщение за спиране на плащанията от Fantasia Holdings Group и предупреждението от Sinic Holdings Group за предстоящо спиране на плащанията.

Китайската народна банка и Китайската комисия за банково и застрахователно регулиране не са отговорили на молбата на Bloomberg за коментар.

Още по темата

Макар че ходът е положителен за строителните компании, малко вероятно е той да разреши ликвидните им проблеми, казва Реймънд Чън, ръководител на анализите за Китай и Хонконг в CGS-CIMB Securities. Той допълни, че регулаторите трябва също да разхлабят политиките за защита на кредитите и местните пазари на корпоративни облигации, тъй като финансирането на чуждестранния дълг „е почти спряно в момента“.

Индекс на Bloomberg за книжата на китайските строителни компании ограничи загубите си в петък. Индексът BI за китайските собственици на недвижими имоти и оценка на строителните компании отбеляза спад от 1,4% към 12,25 ч. местно време, след като спадна с 2,6% по-рано.

Ръстът на кредитирането в Китай се забави през септември, тъй като слабостта на имотния пазар натежа върху дейностите по финансиране и кредитиране въпреки призива на централната банка за стабилизиране на ръста на кредитирането.

На заседание, председателствано от гуверньора на централната банка И Ган в края на септември, властите уведомиха 24 финансови институции да сътрудничат с правителството „за съвместно поддържате на стабилното и здравословно развитие на имотния пазар и защитата на легитимните права и интереси на потребителите на жилища“.

Властите в Пекин увеличиха усилията си за ограничаване на последиците от затрудненията на Evergrande, които доведоха до спад на нагласите сред купувачите на жилище. 1,6 млн. домакинства са платили първоначална вноска за апартаменти на Evergrande, които все още не са построени.

Общите договорени продажби от стоте водещи имотни компании в страната спаднаха с 36% на годишна база през септември, сочат данни на China Real Estate Information Corp.

Още по темата

„Ново смекчаване на политиката ще зависи от това дали продажбите могат да се подобрят значително спрямо настоящото ниско ниво“, коментира Патрик Вон, анализатор в Bloomberg Intelligence. „Потенциалните купувачи може да се притесняват да купуват предварително жилища от задлъжнели строителни компании“, допълва той.

Спадът в имотния сектор подлага на натиск китайската икономика наред с недостига на енергия, слабото доверие на потребителите и растящите разходи за суровини. Икономическият растеж вероятно се е забавил до 5% през третото тримесечие спрямо 7,9% през предходните три месеца, считат икономисти, участвали в допитване преди публикуването на данните на правителството в понеделник.

Понижаване на лихвите

Заради „управляваното“ преструктуриране на Evergrande с известно преливане към останалия имотен сектор Citigroup понижи прогнозите си за ръста на Китай до 4,9% спрямо очакваните по-рано 5,5%. Натискът върху растежа вероятно ще доведе до ново смекчаване на паричната политика, включително понижаване на лихвите с 25 базисни пункта през 2022 г., считат икономистите на банката.

Отпускането на ипотечното кредитиране може да помогне на купувачите на първо жилище, които имат истинска необходимост от дом, и да подкрепи сделките след безпрецедентния таван върху експозицията на банките към сектора на недвижимите имоти от началото на годината, който пресуши отпускането на заеми.

В същото време регулаторите сигнализираха, че са готови да подкрепят стабилните имотни компании, като поискат от банките да се въздържат от намаляването на финансирането на строителни компании.

С емитирането на обезпечени с жилищни заеми ценни книжа банките могат да вадят кредити от счетоводните си баланси и да набират капитал за увеличаване на кредитирането. През септември емитираните ценни книжа, обезпечени с ипотечен кредит, достигнаха най-високото си ниво тази година, сочат изчисления на Bloomberg на база данните на China Securitization Analytics.

Това е обрат спрямо края на април, когато централната банка започна да контролира размера и темпа на емитиране на ценни книжа, обезпечени с ипотечен кредит. Ръстът може да помогне за намаляване на рисковете за паричните потоци на строителните компании, смята Everbright Securities.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *