• нд. юли 21st, 2024

Книжата на Evergrande се сринаха след пропускането на още един срок за плащане

Bychaspic

дек. 30, 2021
Книжата на Evergrande се сринаха след пропускането на още един срок за плащане

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Книжата на Evergrande се сринаха в четвъртък, след като изпадналата в затруднение строителна компания пропусна нов краен срок за плащане на лихви по чуждестранни облигации по-рано тази седмица, предава Ройтерс.

Evergrande, чиито 19 млрд. долара в чуждестранни облигации са в състояние на частично спиране на плащанията след пропускането на краен срок за плащане на лихви по-рано този месец, имаше нови лихвени плащания на стойност 255 млн. долара, които бяха дължими до вторник, по облигации с падеж през юни 2023 г. и 2025 г.

Още по темата

Някои притежатели на тези облигации все още не са получили лихвени плащания, съобщиха трима запознати източници. Плащанията и по двата вида облигации имат 30-дневен гратисен период.

Книжата на Evergrande поевтиняха с 9,7% до 1,49 хонконгски долара към 3 ч. по Гринуич, а индексът Hang Seng е нагоре с 0,5%.

Спадът на цената на акциите на компанията в четвъртък изтри ръстовете по-рано тази седмица, когато пазарите бяха успокоени от първоначалния напредък на Evergrande във възобновяването на строителните дейности.

На заседание в неделя президентът на компанията Хуей Ка Йен обеща завършването на 39 хил. жилища през декември спрямо под 10 хил. във всяко от предходните тримесечия тази година.

„Липсата на плащания показва, че Evergrande все още не се справя добре, въпреки че завършва строителството на жилища“, коментира Томас Квок, ръководител на бизнеса с акции на компанията CHIEF Securities в Хонконг.

Доверието на пазара в Evergrande и в китайския имотен сектор е слабо, тъй като може да има още спирания на плащанията по много облигации, които са дължими през януари, допълва Квок.

Evergrande има задължения за над 300 млрд. долара и не успява да набере средства чрез продажба на активи и акции, за да се разплати с доставчици и кредитори.

Съдбата на Evergrande и на други задлъжнели китайски имотни компании притеснява финансовите пазари през последните месеци на фона на опасенията от зараза, като властите в Пекин многократно опитаха да успокоят инвеститорите.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *