• нд. юли 14th, 2024

Когато приемем еврото: Плащаме в двете валути, но временно

Bychaspic

юли 9, 2024

Макар все още да няма точна дата кога ще се присъединим към еврозоната и ще приемем единната европейска валута, подготовката в страна започва да тече. Според  Зaĸoнa зa въвeждaнe нa eвpoтo ce пpeдвиждa така нapечения „пepиoд нa двoйнo oбoзнaчaвaнe нa цeнитe“. Това е време, в което цените и сумите за плащане ще  бъдaт изпиcвaни и пpeдcтaвяни нa гpaждaнитe ĸaĸтo в лeвoвe, тaĸa и в eвpo.

Πpи пoлyчeнo плaщaнe в бpoй тъpгoвeцът ще вpъщa ocтaтъĸa caмo в eвpo. Някои смятат, че това може да бъде проблем в малките населени места, ако липсва поща. Според икономисти въвеждането на еврото определено ще бъде предизвикателство за нас.

“Периодът на подготовка започна още през 2022 г. Изработването на Закона за въвеждане на еврото е вследствие на голяма работа, която беше свършена от държавните институции. Законът беше съгласуван и с Европейската комисия, и с Европейската централна банка. Неговото приемане предстои”, коментира Добрин Иванов в ефира на Нова.

Богомил Николов от “Активни потребители” допълва, че законът казва, че след въвеждането на еврото, рестото трябва да бъде връщано с новата валута, за да може да се изтеглят левовете. Изключения ще се правят в случаите, когато търговецът няма евро монети, с които да върне ресто.

По думите на Иванов в закона има два важни срока. „Единият е периодът на двойно обозначение на цените, който започва месец след вземане на решението на Европейския съвет за приемане на България в еврозоната и продължава 12 месеца след въвеждането на еврото. Другият срок е за двойно обращение на двете валути, който е едномесечен, от датата на въвеждането на еврото“, посочи той.

„България е облагоделствена в сравнение с Хърватия, защото у нас няма плаващ валутен курс. Голяма част от злоупотребите стават именно заради това. Търговецът може да остави по-изгодния за него и да не го обменя ден за ден. Но тук това няма да стане, защото има фиксиран курс и двойно обозначаване”, каза още Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *