• ср. юни 19th, 2024

Консултират безплатно двойки с репродуктивни проблеми в Горна Оряховица

Bychaspic

май 26, 2024

45 хиляди са двойките с репродуктивни проблеми у нас, които желаят да се сдобият с дете. Този уикенд в Горна Оряховица се извършват безплатни консултации от столичен акушер-гиноколог и психолози за семействата, които искат да извървят трудния път към родителството.

След петгодишни опити да се сдобие с рожба, Радина Димитрова от Горна Оряховица забременява още при първата ин витро процедура.  През 2014 година получава двойна благословия – става майка на близнаци. Днес тя е координатор на фондация „Искам бебе“ в града.

„Приех, за да може с каквото мога да съм в помощ на двойки с проблеми. Страхотно, че в Горна Оряховица се откри кабинет за двойки с репродуктивни проблеми, защото има много млади двойки и не знаят към кого да се обърнат, и сега някак на тях ще им е по-лесно, по-спокойно“, разказва Димитрова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Кабинетът е съвместен проект между фондация „Искам бебе“, местната управа и общинската болница. Според д-р Георги Николов, който е с 25-годишен опит в репродуктивната медицина, една от причините за безплодието е наднорменото тегло на жените.

„Жените масово са с наднормено тегло. Това вреди категорично на забременяването, защото в мастната тъкан се случват метаболитни промени, които водят до редица хормонални проблеми. Не е правилно да се извършва асистирана репродукция с тези високотехнологични методи ин витро оплождане, а пациентката да е по 120-140 килограма жена“, каза д-р Георги Николов.

Някои двойки страдат от психогенна стерилност и се нуждаят от подкрепата на психолози, за да се сдобият с дете.

„Много пъти причината, за да не можем да достигнем до така желания резултат да имаме бебе, е чисто психогенна. Когато тялото е здраво, всъщност психиката понякога ни прави номера“, поясни клиничният психолог Весислава Божанова.

Вижте още в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *