• нд. юли 14th, 2024

Купувачите на луксозни имоти у нас държат повече на дрешници, отколкото на кабинети

Bychaspic

сеп. 9, 2021
Купувачите на луксозни имоти у нас държат повече на дрешници, отколкото на кабинети

Снимка: Unsplash

Купувачите на луксозни жилища у нас държат повече в дома им да има дрешник, отколкото кабинет. Това показват резултатите от проучване сред 7000 души на средни и високи мениджърски позиции, осъществено от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton, която отскоро е започнала да предлага посреднически услуги и за сделки с жилищни имоти с внимание към високия клас проекти в престижни райони.

Малко под половината от анкетираните (43%) държат на кабинет в дома си, докато почти всички (91%) искат дрешник.

„Очаквахме по-голям процент от хората да търсят кабинети в домовете, тъй като работят все повече от вкъщи. Може би заради факта, че трябва да прекарват повече време у дома, те търсят по-уютно разпределение и затова делът на желаещите кабинет е по-нисък“, коментира Николай Желев, мениджър „Жилищни площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

61% от участниците в допитването искат да разполагат с баня към всяка спалня в дома. Почти всички (91%) държат имотът им да се намира близо до парк.

Локацията има сериозна тежест при избора на имот за живеене, показват още данните от проучването. Почти половината от анкетираните (41%) посочват, че биха купили апартамент на същата локация или сходна на тази, която обитават в момента. Най-голям е интересът към централните части на града, южните квартали и развиващите се райони около Околовръстния път, в които концентрацията на новопостроени имоти е най-висока.

Още по темата

Покупката на жилище във високия сегмент в София обаче изисква и значителен бюджет. За апартамент с две спални средната инвестиция е между 150 хил. и 200 хил. евро, а за жилище с три спални – над 200 хил. евро. В зависимост от площта и характеристиките на имота някои купувачи заделят и до 500 хил. евро за покупката, съобщи Желев.

Хората с по-големи финансови възможности, търсещи уединение и по-голяма самостоятелност, се насочват и към къщи, най-вече в южните квартали близо до Витоша. Средните бюджети за този тип имоти са между 320 хил. и 345 хил. евро в зависимост от локацията и площта, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton.

Както при масовите жилища и във високия сегмент двустайните и тристайните апартаменти привличат най-голям интерес, както по отношение на продажбите, така и по брой новопостроени жилища. Апартаментите с една спалня са предпочитани за инвестиция и имат дял от почти 45% от всички завършени жилища през тази година. Тристайните апартаменти се купуват за живеене и са с дял от 38%.

Купувачите на луксозни имоти обичайно финансират покупките си с 50% собствени средства и 50% ипотечен кредит, сочат наблюденията на консултантите.

Пазарът на бизнес имоти в Европа и в България е изправен пред редица предизвикателства – търговските площи, с изключение на ритейл парковете, се възстановяват бавно от пандемията, а очакванията са пазарът на офис площи  Европа и в България да започне да се възстановява в края на тази година. В същото време жилищният пазар наред с пазара на логистични имоти остава активен, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

По данни на Агенцията по вписванията сделките с имоти в София през първото полугодие надхвърлят с 41% нивото през същия период на 2020 г. и са с 23% повече спрямо 2019 г. Подемът се отразява и на инвестиционната активност, като броят на жилищата, получили разрешение за строеж през второто тримесечие, се е увеличил почти тройно – от 1943 през 2020 г. до 5367 през тази година. 

„В чужбина пазарът на жилища е много активен, защото инвеститорите влагат средства в цели сгради с цел отдаването им под наем и създават нов инвестиционен продукт. В България това все още не е ясна тенденция, но вече виждаме инвеститори, които са готови да инвестират в големи жилищни проекти с цел дългосрочно отдаване на имотите под наем“, отбеляза Лашова.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *