• нд. юли 21st, 2024

Многофамилните жилища в Европа са привлекли 24 млрд. евро през първото полугодие

Bychaspic

сеп. 30, 2021
Многофамилните жилища в Европа са привлекли 24 млрд. евро през първото полугодие

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Секторът на многофамилните жилища в Европа се утвърждава като втори по големина сегмент от имотния пазар на Стария континент, съобщава консултантската компания Savills.

През първото полугодие на тази година в сегмента са инвестирани 24,1 млрд. евро, или дял от 23% от общите инвестиции в имоти в 12-те страни, следени от компанията. Той нараства спрямо средното петгодишно равнище от 16%. Офисите продължават да се радват на най-голям интерес с привлечени 29,3 млрд. евро, или 28% от всички инвестиции в имоти през периода.

През последните няколко тримесечия инвеститорите са проявили увереност в дефанзивните характеристики на многофамилните жилища, като са увеличили инвестициите си в жилищния сектор и са създали нови фондове. Многофамилните жилища са съставлявали около една трета или повече от общата активност в Швеция (31%), Испания (32%), Германия (32%), Дания (34%) и Финландия (42%).

„Силната конкуренция бързо тласка доходността надолу. През 2020 г. доходността от първокласни имоти достигна рекордно ниски нива от средно 3,2% за Европа. Но спредът в доходността от многофамилни жилища и доходността от дългосрочни облигации остава привлекателен – 290 базисни пункта спрямо средното дългосрочно равнище от 237 базисни пункта през 2012-2021 г.“, коментира Маркус Робъртс, ръководител на оперативните капиталови пазари за Европа в Savills.

Още по темата

„Предвид запазващата се привлекателност на сектора очакваме да видим нови групи инвеститори да навлизат на пазара, а установени групи инвеститори да търсят нови локации със засилването на конкуренцията“, допълва той.

Комбинацията от растящо търсене на имоти под наем и структурно недостатъчно предлагане на жилища тласка нагоре цените на наемите в Европа, смята Ери Мицостергиу, директор на европейските изследвания в Savills.

„От 2015 г. насам средните наеми на многофамилни жилища са нараснали с 4,6% в 27-те града, които анализираме. Тъй като темпът на предлагане на нови жилища не успява да отговори на търсенето в повечето големи европейски градове, има очаквания, че наемите ще продължат да растат“, допълва тя.

Инвестициите в сектора на многофамилните жилища в Полша са достигнали близо 550 млн. евро през първото полугодие на 2021 г. Това превръща сектора на инвестиционните жилища в третия по големина имотен сектор в страната след офисите и индустриалните площи, но преди търговските площи. Но тъй като секторът на многофамилните жилища в Полша е в началната си фаза на развитие с твърде малко завършени проекти, жилищните сгради на етап начален строеж или дори на фаза преди началото на строителните дейности съставляват голямата част от обема инвестиции.

„В сравнение с по-зрели европейски пазари полският наемен пазар продължава да предлага конкурентна доходност, която привлича нови инвеститори“, отбелязва Камил Кова, член на борда на директорите на Savills в Полша.

„Смятам, че за частните инвеститори ще става все по-трудно да постигат сходна възвръщаемост заради бързото увеличаване на цените на жилищата и корекциите на цените на наемите заради пандемията. Институционалните инвеститори ще се справят малко по-лесно чрез създаването на мащаб и придобиването на сгради с първоначално предназначение да се превърнат в многофамилни жилища. На фона на рекордното ипотечно кредитиране и очаквания ръст на лихвите компаниите за жилищно строителство вероятно ще преосмислят сделките си в бъдеще, въпреки че няма признаци за забавяне и техните екипи по продажбите преминават през период на просперитет“, допълва Кова.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *