• нд. юли 21st, 2024

МРРБ иска инженерингът в строителството с държавни средства да отпадне

Bychaspic

окт. 22, 2021
МРРБ иска инженерингът в строителството с държавни средства да отпадне

Снимка: МРРБ

Процедурата инженеринг да отпадне при строителство, финансирано изцяло или частично със средства от държавния или общинските бюджети или от европейските структурни и инвестиционни фондове и от дружества, които изцяло или частично са държавна или общинска собственост.

Възложителите ще трябва да провеждат отделни обществени поръчки за проектиране, строителство и строителен надзор. Изключение ще се допуска само за национални обекти, които са определени за уникални от Народното събрание. Инженеринг ще може да се прилага и при малки обекти или в случаи на бедствия и аварии с цел по-бързо преодоляване на последиците от тях.

За това са се договорили ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и представители на камарите на архитектите и на инженерите в инвестиционното проектиране на среща в петък, съобщава пресцентърът на регионалното министерство.

От страна на МРРБ в срещата са участвали министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова и заместник-министър арх. Иван Шишков. Камарата на архитектите е била представена от председателя на Управителния съвет арх. Владимир Милков, арх. Борислав Борисов – заместник-председател на УС, и Емилия Ушакова – главен юрисконсулт. От Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране участие са взели инж. Марин Гергов – председател на Управителния съвет, Огнян Атанасов – заместник-председател на Управителния съвет, и секретарят на камарата Антони Чипев, както и Методи Андреев.

Според участниците в срещата инженерингът оскъпява строителството и създава условия за корупция.

Ще бъде предложено промените да влязат в Закона за обществените поръчки.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *