• ср. юли 24th, 2024

МРРБ предложи промени в спорната Наредба за достъпна среда

Bychaspic

дек. 8, 2021
МРРБ предложи промени в спорната Наредба за достъпна среда

Снимка: МРРБ

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) публикува за обществено обсъждане промени в Наредбата за достъпна среда, която по-рано тази година предизвика недоволството на строителните предприемачи. Те са качени в портала за обществени консултации Strategy.bg.

Целта е да бъдат прецизирани тестовете, за които в хода на прилагането им е установено, че са неточни или непълни и водят до неясноти при техническото им прилагане, уточняват от МРРБ.

Крайният срок за изпращане на становища е до 4 януари догодина.

В предложените промени са уточнени изискванията за достъпност в многофамилните жилищни сгради и жилищата, като е изяснено осигуряването на достъпа до всяко жилище чрез асансьор или подемна платформа с вертикално движение. Уточнено е, че за многофамилна жилищна сграда се счита сграда, в която самостоятелните обекти са повече от три.

Още по темата

Предвидено е, че проектиране на първи жилищен етаж е допустимо, ако до него е осигурен свободен и самостоятелен достъп, включително в случай на бедствия или спиране на електрозахранването. „Достъпът се осигурява със стълби и достъпен асансьор, като в сгради до пет етажа достъпният асансьор може да бъде заменен с подемна платформа с вертикално движение, проектирана като затворена структура“, предвижда една от предложените промени.

Прецизирани са и изискванията към отворените пространства в жилищата чрез определяне на конкретни изисквания към балконите, лоджиите и терасите. Предвижда се за всяко жилище поне един балкон, лоджия или тераса да се проектират с минимална светла широчина 150 см и светла дължина 150 см. При балконите или лоджиите изискваните минимални светли размери 150/150 см може да се осигурят и чрез предвиждане на възможност за частично използване на вътрешното пространство – врата с две крила, плъзгаща се врата и др., е предвидено в проекта.

Промените в Наредбата за достъпна среда трябва да влязат в сила на 23 май догодина, тъй като тогава изтича едногодишният срок на отлагането ѝ. Тя ще се прилага за инвестиционни проекти, чието одобряване и процедура по издаване на разрешение за строеж са започнали след влизането ѝ в сила.

Наредбата беше отложена с една година, след като предложени в началото на март промени предизвикаха недоволството на строителните предприемачи. Те предвиждаха в многофамилните сгради да се осигурят повече общи части, по-големи коридори, врати, тераси, бани и тоалетни в жилищата, за да се даде възможност за придвижване на хора с увреждания.

От Националната асоциация на строителните предприемачи предупредиха, че това ще повиши крайната цена на новите апартаменти с 30% и поискаха преразглеждане на наредбата, така че новите технически изисквания да не важат за всяко жилище.

Наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията беше обнародвана в „Държавен вестник“ на 12 февруари и влезе в сила месец по-късно. Тя отмени старата Наредба №4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, вкл. за хората с увреждания.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *