• ср. май 29th, 2024

Наематели и наемодатели в трудно търсене на пресечната точка

Bychaspic

окт. 20, 2021
Наематели и наемодатели в трудно търсене на пресечната точка

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пазарът на жилища под наем в София, за разлика от този на покупко-продажби, изпита затруднения след началото на коронавирусната пандемия. Дистанционната форма на обучение в училищата и университетите и работата от вкъщи накара част от живеещите под наем в столицата да се върнат по родните си места. Това доведе до опразване на част от квартирите и до спад на цените, който на места достигна до 20% по данни на агенции за недвижими имоти.

Такава беше ситуацията на наемния пазар през 2020 г. От тази година обаче брокери наблюдават плавно възстановяване, макар че търсенето остава по-ниско спрямо периода преди пандемията. Към края на третото тримесечие сключените сделки в София растат с между 30% и 40% спрямо същия период на миналата година, но бюджетите на наемателите са по-ниски от офертните цени, казват брокери.

„Пандемията подейства донякъде отрезвяващо на част от собствениците, които са предлагали имотите си на надпазарни цени. Такива имоти се реализират трудно. По време на преговорите са възможни отстъпки, благодарение на които се стига до сделка. В противен случай те остават празни за дълго време“, казва пред Investor.bg Йорданка Рангелова, мениджър кантора „Наеми“ в „Адрес Недвижими имоти“.

Голяма част от хората, които са напуснали София в началото на пандемията миналата година, се завръщат в столицата, но търсят гъвкавост, когато наемат жилище, заради риска от налагане на нови мерки или следваща блокада. „Университетите са в готовност за преминаване към онлайн форма на обучение и студентите искат да са подготвени и за този вариант“, отбелязва Рангелова.

Още по темата

Според Румяна Стоилкова, брокер в агенцията за недвижими имоти „Явлена“, началото на новата учебна година в присъствена форма е довело до търсене на по-малки апартаменти под наем. Нейните наблюдения обаче сочат, че то все още е доста по-ниско спрямо периода преди пандемията. „Освен студентите има и семейства от страната, които идват на работа в София, наемат жилище и в повечето случаи се ориентират към бъдеща покупка. Все още столицата предлага по-добри възможности за работа и живот в сравнение с по-малките градове“, отбелязва тя.

Разминаване в очакванията

Към момента предлагането на жилища под наем изпреварва търсенето заради големия брой на закупените инвестиционни имоти за отдаване под наем. „Такива имоти продължават да се купуват и да излизат като ново предлагане на пазара“, казва Стоилкова.

Според Рангелова обаче признаците за възстановяване на търсенето наред с леко намаляване на предлагането водят до баланс между наемателите и броя на предлаганите оферти. „От доста време не сме били свидетели на подобно изравняване. То е добър знак, че има потенциал двете страни да се срещат по-лесно. Това е необичайно за наемните пазари в другите европейски столици, където ножицата е голяма, а имотите са изключително недостъпни за хората“, коментира Рангелова.

За момента обаче все още има известно разминаване в очакванията на наематели и наемодатели – първите искат да наемат на същите или дори по-ниски цени, а вторите, следвайки тенденциите на пазара, се стремят да договорят по-доби за тях условия. „И въпреки че пазарът е активен, преговорите често се оказват трудни“, сочат наблюденията на Люба Атанасова, изпълнителен директор на „Имотека“.

Наемодателите са взискателни, искат лоялни и сигурни наематели, тъй като много от тях имат негативен опит с наематели в миналото. Все по-често се срещат условия за плащане на два депозита. В същото време обаче много от имотите, които се предлагат на пазара, не са в достатъчно добро състояние и наемателите не са склонни да платят относително високата им цена без жилището да е обновено преди това, казват брокери. Обикновено наемодателите търсят и по-дълъг срок на наемане, но наемателите сключват договор за една година заради непредвидимата в момента ситуация около пандемията.

Традиционно наемателите търсят квартири предимно в централните райони, както и в южната част на София. Източните райони също са сред желаните от наемателите. Определящи при избора са също близостта до университетите, наличието на метро наблизо и на добре уреден градски транспорт. „Предпочитат се по-нискобюджетни имоти, предимно едностайни и двустайни. Ако имотът е по-голям – с три или четири стаи, обикновено той се наема от повече хора, които си поделят наема“, казва Стоилкова.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *