• ср. май 29th, 2024

Нажеженият пазар в Австралия отказва наемателите да имат деца

Bychaspic

дек. 20, 2021
Нажеженият пазар в Австралия отказва наемателите да имат деца

Снимка: Bloomberg LP

Нажеженият жилищен пазар в Австралия обезсърчава хората, които живеят под наем, да имат деца, като в същото време има обратен ефект върху австралийците, които притежават имотите си, показва изследване на университета в Сидни, цитирано от Bloomberg.

„Нарастването на жилищните разходи може да има директно отражение върху раждаемостта, което може да доведе до значителни фискални последици в дългосрочен план“, пишат авторите на изследването Кадир Аталай, Ан Ли и Стивън Уилан. То е публикувано в Journal of Housing Economics.

Австралия като повечето развити страни се бори с растящи цени на имотите, стимулирани от рекордно ниските лихви в момент, когато централните банки опитват да преведат икономиките си през пандемията. Стойността на жилищния пазар в страната е нараснала с 596,4 млрд. австралийски долара (425 млрд. щатски долара) до почти 9 трлн. австралийски долара през трите месеца до края на юни, което е най-големият тримесечен ръст в историята.

Увеличаването на стойността на жилищата със 100 хил. австралийски долара е свързано с 18% ръст на вероятността собствениците на дом да имат ново дете, показва изследването. Женените двойки, които притежават ипотечен кредит, са с най-голяма вероятност да имат деца.

Още по темата

За наемателите обаче растящите цени на жилищата имат обратен ефект, който ги отказва да имат деца.
Университетът в Сидни съобщи, че изследването му за първи път в Австралия измерва плановете за семейство спрямо цените на жилищата и допълва, че изводите са сходни с изследвания във Великобритания, САЩ и Канада.

„В среда, в която Австралия и други страни са изправени пред застаряващо население, емпиричните резултати са допълнително предизвикателство за държавните ръководители“, отбелязват икономисти.

Изследването показва, че жилищните разходи са още един механизъм за държавните ръководители да влияят върху раждаемостта. В Австралия тя е под коефициента на заместване от края на 70-те години на миналия век, период, в който цените на жилищата са нараснали над три пъти.

В исторически план Австралия е разчитала на имиграцията, за да стимулира ръста на населението.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *