• вт. юни 25th, 2024

НАСП: Замяната на панелното жилище с ново строителство става устойчива тенденция

Bychaspic

дек. 30, 2021
НАСП: Замяната на панелното жилище с ново строителство става устойчива тенденция

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Хора, които до момента са живели в панелни жилища, но разполагат със заделени средства, се превръщат в устойчива група купувачи на апартаменти ново строителство, съобщават от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.

„Трайна тенденция е и вътрешната миграция – все повече хора продължават да се местят към големите градове, където могат да намерят по-добри доходи и условия за живот. Големите градове са предпочитани и от наши сънародници, които са работили в чужбина и се връщат в България, за да се установят трайно. И двете групи са активни купувачи на имоти”, казва Георги Шопов, председател на НАСП.

Още по темата

Според строителните предприемачи и през следващата година предлагането на жилищни имоти няма да съумее да задоволи търсенето. Освен традиционните причини като личната необходимост и стремежа за сигурно вложение на средствата, налице са и допълнителни фактори за катализиране на активността, посочват от НАСП в очакванията си за 2022 г.

„Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп до тези кредити също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г. Неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставят все по-малко колебания у хората какво да правят със спестяванията си – тези купувачи искат да предпазят свободните си средства от обезценяване”, казва още Шопов.

Според него не само активността и интересът на купувачите ще са причина предлагането да не може да догони търсенето. Фактор за това са и някои затруднения при изграждането на нови проекти. Като такива той посочва голямата административна тежест при реализацията на всеки нов обект, както и дефицита на свободни терени с подходяща изградена инфраструктура.

Според НАСП през 2022 г. цените на жилищата ще нараснат с около 17%, като основната причина за това ще е ускоряващата се инфлация. От асоциацията посочват, че от началото на 2021 г. ръстът на цените на строителните материали е достигнал 27%.

Налице е сериозна парична маса, която е пусната в обращение. Друга причина за повишаването на цените е административната тежест в инвестиционния процес, която води до намаляване на предлагането, а оттам – до повишаване на цената на крайния продукт, коментират още от НАСП.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *