• ср. май 29th, 2024

Небето вече не е граница за бума на небостъргачите в германския „Майнхатън“

Bychaspic

дек. 21, 2021
Небето вече не е граница за бума на небостъргачите в германския „Майнхатън“

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Извисяващ се над невзрачен офис квартал в центъра на Франкфурт, апартамент с три спални на 47-я етаж е обявен за продажба на цена от 9 млн. евро – солена сума, която някои смятат за предупреждение, пише Ройтерс.

Наричан от местните „Майнхатън“ заради небостъргачите и локацията си на брега на река Майн германският финансов хъб може да е на светлинни години от Ню Йорк по нощен живот, култура и банкова индустрия, но все пак оглави индекс за риск от имотен балон през 2021 г.

След като от дълго време избягваха жилищната собственост, рекордно ниските лихви по ипотечните кредити, растящите наеми и за някои задължението да плащат, за да държат парите си в банката, убедиха почти един на всеки двама германци да купи къща или апартамент.

Последвалата треска за имоти доведе до изникването на 18 високи сгради във Франкфурт, а бурното строителство важи за цяла Германия, където цените достигнаха рекордни върхове и са нараснали с близо 50% от средата на 2016 г.

Франкфурт изпревари Хонконг, Торонто и Ню Йорк в класацията за имотните балони на UBS за 2021 г., а близкият Мюнхен също беше близо до върха.

От средата на 2019 г. цените на недвижимите имоти в Германия изпреварват ръста в повечето страни в Европа, включително Франция и Великобритания, а през второто тримесечие на 2021 г. те нараснаха с над 10% в сравнение с година по-рано.

Още по темата

Търсенето е отразено в решението на германската застрахователна компания Allianz и местен пенсионен фонд да платят тази година 1,4 млрд. евро за един от четирите нови небостъргача, които са планирани във финансовата столица.

Проектът FOUR включва офиси и двустайни апартаменти на цена от около 3 млн. евро.

„Насочваме се към района на Франкфурт“, казаха предприемачите зад проекта. Градът е един от най-богатите в Германия. „Търсенето потвърждава, че това е правилният подход. Не виждаме никакъв балон“, допълниха те.

Макар че интересът расте стабилно, коронавирусът рязко ускори инвестициите, тъй като обичайно спестовните германци имат още повече заделени пари, а депозитите се натъкнаха на отрицателни лихви.

През 2006 г. под 42% от германците притежаваха собствено жилище, но делът им се увеличи по време на финансовата криза през 2018 г. до 47%.

Вземането на кредити за закупуване на имот се ускори по време на пандемията, показват нови данни на Бундесбанк. Жилищните кредити са достигнали 1,45 трлн. евро в края на 2020 г., което е с около 6% повече спрямо година по-рано, а данните за тази година показват, че заемите са продължили да растат.

Небето не е граница

Продължаващата пандемия ограничава имиграцията, а застаряващото население на Германия се свива все по-бързо, затова според някои наблюдатели са посети семената за корекция на цените на имотите.

Бундесбанк предупреди през ноември за рискове от прегряване на имотния пазар и съобщи, че той може да е надценен с 30%.

„Нуждаем се от около 220 хил. имигранти, само за да запазим стабилни броя на населението и търсенето на имоти. Но имиграцията понесе удар заради коронавируса“, коментира икономистът Йошен Мьоберт от Deutsche Bank Research, допълвайки, че нетната имиграция е намаляла от над 400 хил. преди пандемията до 220 хил. миналата година.

Мьоберт прогнозира, че това наред с по-строгите правила за енергийна ефективност на жилищата и контрола върху наемите означава, че имотният пазар може да се обърне през 2024 г.

„Достигаме върха“, отбелязва той.

Барбара Стеенберген от Международния съюз на наемателите казва, че пандемията е затегнала контрола върху инвеститорите в имоти в Европа, като е ограничила закупуването на обикновени домове от чуждестранни купувачи в Амстердам и другаде.

„Пазарите стават по-регулирани за инвеститорите в Европа“, отбелязва тя.

Във Франкфурт има първи признаци за обръщане на тенденциите, след като планове за дизайнерска жилищна кула под бранда на Porsche бяха отменени.

А местните власти са съгласни, че върхът може да е достигнат.

„Небето не е граница за цените на имотите“, казва говорител на отдела по градоустройство към кметството във Франкфурт.

„За луксозните апартаменти това, което имаме, е достатъчно“, допълва той. 

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *