• нд. юли 14th, 2024

Общата стойност на имотите в света расте и по време на пандемията

Bychaspic

дек. 2, 2021
Общата стойност на имотите в света расте и по време на пандемията

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Общата стойност на недвижимите имоти в света е нараснала с 5% през 2020 г. спрямо година по-рано и е достигнала 326,5 трлн. долара, което е рекорден връх и ги превръща в най-значимия начин за съхранение на богатство в света.

Недвижимите имоти имат по-висока стойност от всички глобални акции и дългови ценни книжа, взети заедно, и струват почти четири пъти повече от глобалния брутен вътрешен продукт.

Стойността на всичкото добито злато в света също бледнее – 12,1 трлн. долара, или само 4% от стойността на глобалните имоти. Това показва ново изследване на консултантската компания Savills в рамките на програмата ѝ Impacts 2021.

Ръстът на стойността на недвижимите имоти е стимулиран от жилищата, които са най-големият имотен сектор, съставляващи 79% от стойността на  глобалните недвижими имоти, отбелязва Savills. Стойността на жилищата е нараснала с 8% между 2019 и 2020 г. до 258,5 трлн. долара, стимулирана от активността в Китай. Сега страната съставлява 30% от глобалната стойност на жилищата и делът ѝ е нараснал значително спрямо 13 на сто през 2020 г., стимулиран от силния ръст на цените наред с появата на ново предлагане, пише консултантската компания.

Следват САЩ, съставляващи 11% от стойността на жилищните имоти в света, а само десет страни – Китай, САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Южна Корея, Канада, Италия и Австралия, съставляват 75% от глобалния жилищен пазар.

На регионално ниво значително жилищно богатство е съсредоточено в Европа и Северна Америка, съставляващи 43% от общата стойност, въпреки че там живеят само 17% от глобалното население.

Общата стойност на глобалните бизнес имоти е намаляла с 5% през 2020 г. до 32,6 млрд. долара, но Savills отбелязва, че този спад е само „на хартия“, тъй като собствениците на бизнес имоти са останали стабилни през по-голямата част от пандемията, а най-добрите класове активи са запазили високата си стойност. Savills прогнозира, че стойността на бизнес имотите ще нарасне през 2021 г. след спадовете през 2020 г. и ще тласне общата им стойност до 34,3 трлн. долара до края на 2021 г., достигайки нов пик.

САЩ са най-големият глобален пазар на бизнес имоти, съставляващи 27% от глобалната стойност на този клас недвижимости. Следват Китай с 16% и Япония с 6%, като трите страни, взети заедно, съставляват малко под половината от общата стойност на бизнес имотите в света.

Земеделската земя в света сега се оценява на 35,4 трлн. долара след период на изключителен растеж през последните десет години, въпреки че общата ѝ стойност е намаляла със 7% през 2020 г. заради спадовете на цените на земята в Южна Америка, където политическите сътресения и по-широките последици от COVID-19 са дали своето отражение.

„Държавните стимули след началото на COVID-19 означават, че има значителен капитал на разположение, а недвижимите имоти са смятани за убежище на фона на търсенето от глобалните инвеститори на приходи в среда на ниски лихви“, коментира Пол Тоствин, директор на отдела за световни анализи в Savills.

„Макар че годишното повишение на капиталовата стойност на недвижимите имоти е 5% през 2020 г. и е по-слабо от ръста на стойността на секюритизирания дълг, акциите и златото, съответно 17%, 20% и 29%, компонентът „допълнителни приходи“ на имотите ги прави толкова привлекателна покупка за много купувачи“, допълва той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *