• ср. май 29th, 2024

Окончателно: Разрешението за строеж в местността Алепу е нищожно

Bychaspic

ное. 16, 2021
Окончателно: Разрешението за строеж в местността Алепу е нищожно

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд – Бургас, с което той обяви за нищожно разрешителното за cтpoитeлcтвoтo нa ĸypoртен комплекс в зaщитeнaтa мecтнocт Aлeпy, съобщават от пресцентъра на ВАС.

Разрешението за строеж от септември 2018 г. е издадено от главния архитект на община Созопол в полза на „Алепу Вилидж“ АД, представлявано от „Черноморска лизингова компания“ ЕООД. То предвижда етапно строителство на курортен комплекс „Алепу Вилидж“ с първи етап „укрепване на свлачище“ „Алепу Вилидж“ и втори етап – курортен комплекс с обща разгъната площ от над 9246 кв.м.

Решението е окончателно, съобщават от ВАС.

Върховните магистрати приемат изводите на първоинстанционния съд, че инвестиционните проекти, въз основа на които е издадено разрешението за строеж, са издадени на името на лице, посочено като възложител, което няма такова качество.

Още по темата

Инвестиционните проекти са издадени на името на „ГБС-Турс“ ЕАД с променено вече наименование, а не на титуляра на разрешението за строеж-„Алепу Вилидж“ АД. Съгласно чл. 148, ал. 4 от Закона за устройство на територията разрешението за строеж се издава на възложителя въз основа на одобрен технически или работен инвестиционен проект, а по смисъла на чл. 161, ал. 1 ЗУТ възложител е собственикът на имота, лицето, на което е учредено право на строеж в чужд имот, и лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на закон, обясняват от ВАС.

Според чл. 144, ал. 1 от Закона за устройство на територията инвестиционните проекти, по които се издава разрешение за строеж, се съгласуват и одобряват след писмено заявление на възложителя и след представяне на изброените в разпоредбата документи. В конкретния случай тези разпоредби са нарушени, отбелязват върховните магистрати.

В случая с разрешение за строеж от февруари 2018 г. на „Алепу Вилидж“ АД се разрешава „укрепване на свлачище”, а с разрешение за строеж от септември същата година се разрешава първи етап – „укрепване на свлачище “ на същото лице и за същия имот.

Разрешението за строеж за укрепване на свлачище е влязъл в сила административен акт, който не е бил оттеглен или отменен от издалия го административен орган. В тази връзка представената декларация от август 2018 г. от представител на „Алепу Вилидж“ АД, че поради настъпили промени в начина на изграждане разрешеният строеж няма да бъде стартиран и реализиран, е без правно значение за съществуването на това разрешение като стабилен, влязъл в сила административен акт, посочат от ВАС.

„След като този акт е издаден, той поражда своите правни последици, които не могат да бъдат отречени освен чрез отмяната му от органа или съда или чрез оттеглянето му. След като този акт е разрешил укрепване на свлачище, административният орган няма компетентност да издава същия акт, който повтаря същото разпореждане по отношение на същия имот и лице, макар и описан като първи етап от разрешеното строителство“, считат върховните магистрати. 

Строителството на „Алепу Вилидж“ предизвика силно негативни обществени реакции. Според властите строителството на брега е подпорна стена за блокиране на активирало се свлачище, а стената щяла да бъде малко надградена с вили и зеленина.

Миналото лято се появи онлайн презентация на проекта „Алепу Вилидж“, който е „туристическо селище, състоящо се от апартаментни сгради с жилища за сезонно ползване, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация“.

Делото за „Алепу Вилидж“ беше образувано през юни 2020 г. През февруари т.г. съдът постанови, че са установени документни и други престъпления, а разрешението за строеж от 2018 г., издадено от главния архитект на община Созопол, е в разрез със законовите разпоредби.

Комплексът „Алепу Вилидж“ се реализираше от „Главболгарстрой“. Компанията обаче се отказа от проекта през пролетта. На мястото на строителната фирма влезе „Блек Сий Фемили Резидънс“ на общинския съветник от Приморско Стоян Василев.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *