• ср. юни 19th, 2024

Отиде си бившият посланик на Москва, който стана българин

Bychaspic

юни 2, 2024
Отиде си бившият посланик на Москва, който стана българин

Снимка БГНЕС, архив

Бившият посланик на Москва в София Анатолий Потапов си отиде на 82-годишна възраст, съобщи в своя телеграм канал говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя се позова на кратка бележка на сегашния посланик Елеонора Митрофанова: „В различни периоди от живота си е заемал ръководни длъжности в администрацията на президента, бил е заместник-министър на външните работи и заместник-министър по въпросите на ОНД, посланик в България – пише тя. – Видях го за първи път, когато учех в нашето посолство в Китай. Тогава той беше назначен за съветник и с ентусиазъм, под ръководството на посланик Игор Алексеевич Рогачев, се зае с работата. Години по-късно станахме колеги. Добър човек, надежден приятел, професионалист в своята област. Светла памет!“.

Но Потапов е интересен и с факта, че в периода 2008-2009 г. той и семейството му получиха български паспорти.

Предложението е направено от бившия министър на регионалното развитие Асен Гагаузов като причината са особените заслуги на Потапов. А те са договорките между българския и руския президент за Големия шлем енергийни проекти – АЕЦ „Белене“, газопровода Южен поток и нефтопровода Бургас – Александруполис, пише „24 часа“.

Въпреки че нито един от тях до момента не е стартиран, това не пречи на тогавашното правителство да даде български паспорт на Потапов, а след това и на съпругата му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *