• нд. юли 21st, 2024

Пазарът на имоти в Китай остава под натиск

Bychaspic

дек. 15, 2021
Пазарът на имоти в Китай остава под натиск

Снимка: Bloomberg LP

Китайският имотен пазар е бил под влиянието на още насрещни ветрове през ноември със спад на цените на жилищата, на продажбите, на инвестициите и на строителството, върху които натежават слабото търсене и ликвидната криза сред строителните компании, предава Ройтерс.

Цените на новите жилища са намалели с 0,3% на месечна база през ноември, което е най-големият спад от февруари 2015 г. насам, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба на Китай, публикувани в сряда. Спадът е по-голям от понижението с 0,2% през октомври.

Само девет от 70 града, следени от статистическата служба, са регистрирали ръст на цените през ноември, най-малкия брой от февруари 2015 г. насам, показват изчисленията на Ройтерс.

В отделни данни китайската статистика съобщи, че продажбите на жилища от гледна точка на стойността са намалели с 16,31%, регистрирайки пети пореден месец на спадове. Това показва, че търсенето е вяло въпреки предприетите мерки от някои градове в подкрепа на сделките.

„Градове с всякакви преобладаващи класи са под натиск“, коментира Йен Юедзин, директор на E-house China Research and Development Institution.

„Настоящото предлагане на пазара е голямо, а търсенето е слабо. От ключово значение е ускореното освобождаване от наличности за стабилизиране на цените на жилищата“, допълва той.

Още по темата

Китайският имотен сектор трябва да се справя с по-строги регулации тази година, включително ограничаване на банковото кредитиране и на размера на средствата, които имотните предприемачи могат да заемат на фона на растящите финансови проблеми.

Миналата седмица China Evergrande Group и още една голяма строителна компания Kaisa пропуснаха крайни срокове за плащане по чуждестранните си облигации, заради което Fitch понижи рейтинга на компаниите до „ограничено спиране на плащанията“.

Цените на новите жилища са намалели в 64 от 70 града от началото на годината, сочат изчисления на Ройтерс.

От гледна точка на предлагането площта на новозапочнатите жилища е намаляла с 21,03% на годишна база през ноември, което е осми пореден месец на спад, а инвестициите в имоти от строителните компании са се свили с 4,3%.

„Заради двойното въздействие на цикличното забавяне и правителствените политики наред с дълговата криза при някои предприемачи сътресенията в имотния сектор все още не са отминали, но с добри политики системните рискове може да бъдат избегнати“, коментира Джан И, главен икономист на Zhonghai Shengrong Capital Management.

Мерки за подкрепа

Китайските държавни ръководители казват, че „жилищата са за живеене, не за спекулация“. Те също така обещават да подкрепят стабилното развитие на имотния пазар и да отговорят по-добре на разумното търсене от купувачи на жилища.

„Централната икономическа работна конференция зададе тон за стабилизиране на растежа догодина, така че според нас със задействането на държавните политики икономическият растеж ще достигне дъно през четвъртото тримесечие и първото тримесечие на следващата година, след което ще отскочи“, казва Джан.

Най-малко шест града въведоха мерки в подкрепа на покупките на жилища от ноември, включително чрез предоставяне на субсидии и данъчни облекчения, съобщиха местните медии.

Непродадените наличности от жилища в стоте най-големи града в Китай са нараснали до най-високото си ниво от пет години насам през ноември, показа допитване в частния сектор, публикувано миналия петък.

Цените на новите жилища са намалели с 0,4% на месечна база в средните градове и с 0,3% в малките градове спрямо нулев растеж в най-големите градове миналия месец.

Рейтинговата агенция S&P очаква забавянето на имотния пазар да се задържи на фона на затягането на кредитирането и ограничителните политики в сектора, което може да доведе до спад с 10% на продажбите на жилища в страната догодина.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *