• пт. мар. 29th, 2024

Пет тенденции, които оформиха глобалните недвижими имоти през 2021 г.

Bychaspic

дек. 31, 2021
Пет тенденции, които оформиха глобалните недвижими имоти през 2021 г.

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

От самото начало беше ясно, че 2021 няма да е като останалите години от най-новата история. Но годината се разви не точно както се очакваше. Хибридната работа се превърна в нещо обичайно по-бързо, отколкото някои прогнозираха или дори се надяваха. Устойчивостта стана доминираща дискусия в заседателните зали, като все повече компании започват да приемат планове за действие за постигане на нулеви въглеродни емисии. Имотната индустрия беше принудена да преосмисли реалните си и неотложни нужди от възприемане на нови технологии.

Някои от промените се очакваха от дълго време като засиления стремеж към по-устойчив и разчитащ на технологиите свят. Други като развитието на работните навици се зараждаха по-дълбоко под повърхността, но бяха ускорени от продължаващата пандемия.

Консултантската компания JLL обобщава тенденциите, които оставиха своя отпечатък върху недвижимите имоти през 2021 г.

1. Хибридната работа навлезе уверено

След като блокадите отстъпиха пред програми за хибридна работа, хората започнаха бавно да се връщат на работното си място. За някои гъвкавата работа от дома и офиса остава експеримент. За други тя вече е част от работната им седмица.

„Тази година компаниите започнаха да осъзнават напълно факта, че хибридната работа е нещо, което няма да си отиде“, коментира Мери Пайбаро, глобален ръководител на отдела за анализи в JLL. Макар че сега се приема от компаниите като дългосрочна стратегия, „тенденцията е породена от стремежа на служителите към по-голяма гъвкавост и нежелание да се върнат към стари навици“.

Барометърът за предпочитанията на служителите на JLL, за целите на който е проведено допитване сред 3000 офис служители, установи, че мнозинството от тях смятат баланса между работа и личен живот и възможността да работят от дома или от офиса за по-важни от заплащането.

2. Рисковете за устойчивостта станаха реални

Строителството съставлява до 40% от въглеродните емисии в света, така че компаниите и инвеститорите са подложени на натиск да предприемат действия. През последните години вниманието е насочено към „зелени бонуси“ за сградите със сертификати, които може да повишат стойностите на активите с над 12%, по данни на JLL.

Но дискусиите бяха пренасочени през 2021 г., като имотната индустрия и правителствата все повече се съсредоточават върху рисковете от т. нар. „кафява отстъпка“ (отнася се за имоти, които са явно остарели или са опасни и може да изискват допълнителни инвестиции за подобрения – бел. ред.).

Има все повече примери за кафяви отстъпки, казва Гай Грейнджър, глобален ръководител на услугите, свързани с устойчивото развитие и ESG в JLL. „Сега едва започваме да ги виждаме. Мисля, че през идните няколко години ще видим още примери за кафяви отстъпки и значително по-големи „зелени бонуси“ за сградите, които са създадени да бъдат устойчиви“, допълва той.

3. Недвижимите имоти навлизат все повече в дигиталната ера

Анализирането на представянето в областта на устойчивото развитие е още една област, в която бизнес имотите стават по-технологични. Индустрията, която донякъде беше по-бавна в интегрирането на технологиите през последните десетилетия, показва признаци на бързо наваксване.

Например системите за управление на площите и заетостта като Dealpath, които предоставят данни в реално време за портфейлите с имоти. Има и технологии като Skyline AI, които използват уникални бази данни, изкуствен интелект и алгоритми за машинно научаване, за да обработват бързо данни и да предлагат по-задълбочен поглед за възможностите пред недвижимите имоти.

Макар че обобщаването на данните остава предизвикателство за някои компании, все повече от тях осъзнават, че промяната е необходима, за да не изостанат от конкурентите си.

„Използването на данни за вземане на по-добри решения е нещо, което имотната индустрия винаги е правила, но сега възприема технологиите, които помагат за отключването на нови възможности“, казва Ричард Блоксам, главен изпълнителен директор на глобалните капиталови пазари в JLL. „Инвеститорите вземат по-информирани решения, отколкото преди“, допълва той.

4. Градските центрове се оказаха устойчиви

Оживените градски центрове утихнаха в началото на пандемията. Но през 2021 г. много централни бизнес квартали показаха повече признаци на живот.

„Прогнозите, че централните бизнес квартали са в краен упадък се оказаха далеч от истината“, коментира Джеръми Кели, директор на анализите за глобалните градове в JLL. „Има нова енергия, която трябва да бъде открита, особено в бизнес кварталите в големите вторични градове, които предлагат добри удобства и достъпност“, допълва той.

Наемите на първокласни офис площи обикновено се представят по-добре, отколкото в децентрализирани райони.

„Животът в града отново е на мода, а технологични компании, правни кантори, компании за електронна търговия заемат площи в централни бизнес квартали“, казва Кели. „Трябва, разбира се, да изминем още път до пълното възстановяване, но инвеститори и компании вървят към него и 2021 г. беше много повече свързана с връщането на доверието в основни активи“, смята той.

5. Вече не толкова алтернативни

Тази година повдигна въпроси за това още колко време ще мине преди „алтернативни“ сектори на недвижимите имоти да се отърсят от това определение и да бъдат възприемани напълно като част от мейнстрийма.

Инвестициите в научни лаборатории нараснаха над три пъти през 2021 г., по данни на JLL. Инвестициите в центрове за данни се увеличиха с 60% в глобален план. Жилищният сектор, който включва жилища с цел отдаване под наем в многофамилни сгради, студентски общежития, домове за възрастни хора и еднофамилни жилища под наем, отчита нараснало търсене, като обемът от сделки се повиши с 80% през 2021 г.

„Инвеститорите се стремят да засилят експозицията си към растящи, устойчиви класове активи, което е отразено в особено силните нетни притоци на капитали в жилищните имоти, научните лаборатории и центровете за данни“, коментира Шон Коглан, глобален директор на анализите на капиталовите пазари в JLL. „Не смятаме, че този по-дългосрочен фокус върху диверсификацията ще се забави“, допълва той.

По отношение на природните науки изследване на JLL установи, че производителите на лекарства, на медицинско оборудване и други компании в областта на природните науки са набрали рекорден рисков капитал от 103 млрд. долара през 2021 г. Около 87 млрд. долара са насочени към научни лаборатории в цял свят.

„Проектите на етап строеж се увеличават, а привлекателните за инвестиции наличности нарастват, така че сделките несъмнено ще се ускорят“, очаква Коглан.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *