• нд. юли 14th, 2024

Поскъпването на жилищата във Великобритания изненада анализаторите

Bychaspic

дек. 30, 2021
Поскъпването на жилищата във Великобритания изненада анализаторите

Снимка: Darren Staples/Bloomberg

През декември цената на жилищата във Великобритания нарасна с 1% на месечна база, което е повече спрямо прогнозираното от икономисти, съобщи Ройтерс. Покачването на цените през годината е най-високото от 2006 г. насам, показват още данните на фирмата за ипотеки Nationwide.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха цените да нараснат с 0,5% на месечна база. През декември цените на жилищата са с 10,4% по-високи спрямо същия период на 2020 г. Средната цена на имот достигна рекордните 254 822 паунда (343 296,20 долара).

Още по темата

Жилищният пазар във Великобритания отбеляза силно възстановяване след първото затваряне през 2020 г., като продължава да се подобрява. Ситуацията е подпомогната от непрекъснатата данъчна ваканция за купувачите и от продължаващото търсене на по-големи имоти.

„Изглежда вероятно догодина жилищният пазар да се забави, тъй като ваканцията върху лихвите мотивира много [хора] да преместят покупката на жилище по-рано, за да може да избегнат допълните такси“, каза главният икономист в Nationwide Роберт Гарднър.

Според него обаче перспективите остават помрачени от значителна несигурност. „Пазарът все още има значителна инерция и промените в предпочитанията за жилище, предизвикани от пандемията, може да продължат да подкрепят активността и ценовия ръст“, обясни експертът. По думите му в краткосрочен план омикрон щамът може да доведе до повторна промяна в предпочитанията.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *