• нд. юли 14th, 2024

Предлагането на ваканционни имоти у нас се изчерпва, цените нарастват

Bychaspic

дек. 14, 2021
Предлагането на ваканционни имоти у нас се изчерпва, цените нарастват

Снимка: Божидар Стоилов, БГНЕС

Силната за покупките на жилища 2021 г. не подминава и пазара на ваканционни имоти у нас, както по морето, така и в планинските курорти. Данни на Агенцията по вписванията за третото тримесечие показаха ръст на сделките с имоти (в които влизат не само жилища, но и други видове недвижимости) с близо 85% в Несебър, където се изповядват и тези в Слънчев бряг. В Царево и Балчик повишението е с около и над 50%, а в Поморие – с над 34%.

Ситуацията е подобна и в планински градчета –  Разлог, където се изповядват сделките в Банско, регистрира ръст от близо 78% на годишна база през третото тримесечие, а в Самоков, където се вписват сделките в Боровец, повишението е с над 9%. В Смолян, където попада и Пампорово, сделките растат с близо 21%, а в Чепеларе те се увеличават с 16 на сто.

„При ваканционните имоти отбелязваме силна година както в морските, така и в планинските курорти, като в зимните дестинации – Банско, Боровец и Пампорово, имаше засилено търсене и през лятото“, коментира пред Investor.bg Полина Стойкова, управляващ директор на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, и допълва, че заради нарасналото търсене предлагането на вторичен пазар се изчерпва.

„Пазарът на ваканционни имоти е стабилен, предвидим и без сътресения. Засилената активност на купувачите се дължи на новите условия на живот в резултат на пандемията – по-трудно пътуване и преминаване на границите, ограничения при планирането на ваканциите в традиционните хотели, липса на цялостна предвидимост“, коментира Екатерина Желяпова, търговски директор на агенцията за недвижими имоти Green Life, която е специализирана във ваканционни имоти по Черноморието.

Още по темата

Според Стойкова добрите имоти се продават за дни и вече се усеща недостиг и ръст на цените. Тенденцията е валидна както по морето, така и в Банско и Боровец, докато в Пампорово поскъпването на имотите не е толкова силно изразено.

Заради изчерпването на предлагането тази година в Слънчев бряг е имало ново строителство, което беше замръзнало през последните години. „Става въпрос за единични проекти за малки обекти. Работеше се активно по тях, включително през уикендите, вероятно с намерението да бъдат завършени за следващия сезон“, казва Стойкова.

Динамиката на пазара на ваканционни имоти по Черноморието се дължи на възможността за дистанционна работа, необходимостта от повече пространство, търсенето на варианти за живот извън града, коментира Желяпова. „Много хора потърсиха начин да направят морската си почивка по-лесна и достъпна. Докато преди някои потенциални клиенти не се решаваха на тази инвестиция, тъй като не считаха, че ще ползват имота за повече от седмица или две, днес картината е друга. Онези купувачи, чиято работа позволява изцяло дистанционна форма, остават на морето около три-четири месеца и покупката на собствен ваканционен имот е най-логичната стъпка за тях. Има и собственици, които изпращат децата заедно с бабите и дядовците, дори самите те да се налага да работят в големия град. Накратко, хората искат лесно и достъпно море, с по-малко рискове и свободата да го посещават, когато пожелаят“, казва тя.

Интерес към имоти и по Северното Черноморие и в селата в близост до морето, но не непосредствено до него отчитат от Arco Real Estate. „Там цените все още задържат на по-ниски нива“, отбелязва Иван Козаров, управляващ директор на агенцията за недвижими имоти.

Какви са цените?

Данните на Bulgarian Properties сочат, че средните цени в Банско достигат 485 евро на кв. м към края на третото тримесечие. Очакванията на компанията са те да се задържат около това ниво и за цялата година. Подобни цени в Банско не е имало от 2012 г. В града дъното на цените за последния десетгодишен период е достигнато през 2016-2017 г., когато са били на ниво между 320 и 33 евро на кв. м.

Според Димитър Пелтеков, съдружник в агенцията за недвижими имоти „Интерпрайм Банско“, търсенето в града надвишава в пъти предлагането и това е причината за ръста на цените. „Апартаментите от по-ниския ценови сегмент се продадоха и останаха само имоти с по-висока цена. Освен това и продавачите леко повишиха цените, след като видяха, че новото предлагане се изчерпва“, казва той.

Още по темата

Апартамент с една спалня в Банско вече се продава за 35 хил.-45 хил. евро, докато миналата година цените са варирали между 20 хил. и 25 хил. евро. При двустайните апартаменти цените започват от 37 хил. евро, а при тристайните вече няма добри имоти на цена под 55 хил. евро, казва Пелтеков.

Ново строителство на хотели и жилищни комплекси в Банско няма през последните няколко години и не се очакват нови проекти в близко време. „Смятам, че строителството ще бъде свързано само със стари сгради, които са започнати, но не са довършени. Предприемачите се ориентират и към готови комплекси, които да ремонтират и да предлагат на пазара, взеха се няколко такива комплекса“, отбелязва Пелтеков.

В Боровец средната цена на квадратен метър достига 780 евро спрямо 750 евро през миналата година. Това е и най-скъпият зимен курорт у нас, но предлагането там е изключително оскъдно. „Комплексът „Боровец Гардънс“, който беше единственото ново строителство на пазара, е напълно разпродаден и сега разчитаме само на вторичен пазар, а там предлагането е малко. Затова продаваме активно къщи в околните села“, казва Стойкова.

Строителството на жилищни комплекси е в застой. Инвеститорите нямат интерес, защото земята в Боровец е на община Самоков и е много трудно да се купи парцел от частно лице. Владимир Митков

Според Владимир Митков, агент на недвижими имоти в агенция „Суперимоти“, засилената активност на пазара в Боровец е факт през последната една година. „Всички имоти, които са били на пазара в Боровец, Самоков и околните села през последните пет-шест години, се продадоха за два-три месеца. Става дума както за апартаменти, така и за парцели, започнати преди време, но недовършени къщи, или стари къщи, които се събарят и на тяхно място се строят нови“, казва той.

Ново строителство в региона не е планирано с изключение на самостоятелни еднофамилни и двуфамилни къщи и вили. „Строителството на жилищни комплекси е в застой. Инвеститорите нямат интерес, защото земята в Боровец е на община Самоков и е много трудно да се купи парцел от частно лице. Дори да има такива парцели, те са малки, по един-два декара, и инвестицията не си заслужава“, коментира Митков.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *