• нд. юли 14th, 2024

Продажбите на жилища в САЩ отбелязаха най-силния ръст от една година

Bychaspic

окт. 21, 2021
Продажбите на жилища в САЩ отбелязаха най-силния ръст от една година

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са нараснали през септември с най-бързия си темп от една година насам, което показва, че лекото забавяне на ръста на цените на жилищата и по-ниските лихви по ипотечните кредити миналия месец са подкрепили търсенето, предава Bloomberg.

Подписаните договори са се увеличили със 7% спрямо предходния месец, най-много от септември 2020 г. насам, до годишен темп от 6,29 млн. броя, показват данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за ръст от 3,7%.

„Някои подобрения в предлагането през предходните месеци помогнаха за повишаване на продажбите през септември“, коментира главният икономист на NAR Лорънс Юн. „Търсенето на жилища остава силно, тъй като купувачите вероятно искат да си осигурят дом, преди лихвите по ипотечните кредити да се повишат още повече догодина“, допълва той.

Търсенето от купувачите, което се успокои от края на 2020 г. заради ограничените наличности на достъпни жилища на пазара, остава силно. Миналия месец годишният темп на продажбите е бил най-големият от януари насам и над средната прогноза на икономистите, участвали в допитване на Bloomberg от 6,1 млн.

Средната продажна цена на съществуващи жилища е нараснала с 13,3% през септември спрямо година по-рано до 352 800 долара. Това е най-малкият ръст на годишна база от края на 2020 г.

Още по темата

Наличните жилища на пазара се разграбват, което показва силното търсене от купувачите. Имотите са оставали на пазара средно 17 дни миналия месец спрямо 21 дни година по-рано. 86% от продадените жилища през септември са били на пазара под един месец.

Миналия месец наличностите от жилища за продажба са възлизали на 1,27 млн., което е спад с 13% спрямо година по-рано. При настоящия темп ще са необходими 2,4 месеца за продажбата на всички жилища на пазара спрямо средно около четири месеца преди пандемията. Брокерите възприемат предлагане, достатъчно за по-малко от пет месеца напред, като признак за затегнат пазар.

Високите цени отдалечават още повече осъществяването на мечтата за собствен дом. Спрямо година по-рано продажбите са нараствали в луксозния сегмент на пазара, а покупките на имоти на цена под 250 хил. долара намаляват.

Делът на купувачите на първо жилище се е свил миналия месец до 28%. Не се очаква достъпността на жилищата да се подобри през идните месеци. Макар че лихвите по ипотечните кредити бяха по-ниски през август, договорната лихва по 30-годишните ипотечни кредити миналата седмица е нараснала до шестмесечен връх, показват данни на Асоциацията на ипотечните банкери.

Продажбите на стари еднофамилни жилища са се увеличили със 7,7% миналия месец до темп от 5,59 млн. броя. Продажбите на апартаменти са се повишили с 1,4% през септември до темп от 700 хил.

Договорените продажби са нараснали във всички области, водени от повишението с 8,6% в южните щати. Продажбите са се увеличили и в западните щати с 6,5%, както и в Средния запад с 5,1%.

Продажбите на съществуващи жилища съставляват около 90% от жилищата в САЩ и се отчитат след финализирането на сделката. Продажбите на нови жилища, които съставляват останалата част от пазара, се базират на подписани договори. Данните за тях ще бъдат публикувани идния вторник.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *