• ср. юли 24th, 2024

Работещите в офиса служители във Варшава достигнаха нивата преди пандемията

Bychaspic

ное. 18, 2021
Работещите в офиса служители във Варшава достигнаха нивата преди пандемията

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

През третото тримесечие на тази година усвоените площи на европейските офис пазари нарастват с 15% на годишна база, въпреки че остават под петгодишното средно равнище, сочат данни на консултантската компания Savills. Положителни данни за офис пазара дава и индексът за мобилността на Google, като Варшава е на първо място сред изследваните европейски столици.

Докладът на Savills Emerging European Office Themes също показва, че средното ниво на мобилност в Европа е само на 4% под нивата преди пандемията. В Амстердам тя намалява с 3% спрямо периода 2019 г., в Мадрид спадът е с 9%, в Дъблин мобилността е на същото равнище като преди пандемията, в Берлин е по-висока с 2%, а във Варшава е нараснала с 4%.

„Данните на Google за мобилността показват положителна тенденция. Индексът за мобилност на работното място във Варшава се върна през последните седмици на нивото преди пандемията. Макар изследването да не включва само чиновниците, някои офис наематели също постепенно се връщат на работа в офиса често в комбинация с работа от разстояние в хибриден модел“, казва Виолета Войчак, ръководител на анализите на Savills в Полша.

Търсенето на офиси в Европа е стимулирано основно от професионалните и бизнес услуги и банковата индустрия, застраховането и финансите. На фона на подобряването на нивата на усвоените площи през 2021 г. има ръст на търсенето от наематели от секторите на промишленото производство и фармацията след ръста на финансирането с рисков капитал в сектора на природните науки.

Още по темата

Усвоените офис площи във Варшава са достигнали близо 400 хил. кв. м през трите тримесечия на тази година, което е спад с почти 10% спрямо същия период на миналата година и с над 40 на сто спрямо периода януари-септември 2019 г.

Офис пазарите в регионалните градове са отчели сделки за общо 380 хил. кв. м от началото на януари до края на септември 2021 г., което е спад с 16% на годишна база и с 26 на сто спрямо същия период на 2019 г. Най-много усвоени площи има в Краков, Гданск, Гдиня и Сопот, и във Вроцлав.

Спадът на наемната активност и относително голямото предлагане през 2020 и 2021 г. са тласнали свободните площи до 12,5% във Варшава и 13,5% в регионалните градове към края на септември.

Според Savills на фона на продължаващото усвояване на налични площи някои градове вероятно ще отчетат недостиг на предлагането от 2023 г. нататък заради значително по-бавното строителство. Във Варшава площите на етап строеж са на най-ниското си ниво от 2011 г. насам.

„Наблюдаваме постепенен ръст на наемната активност, тъй като наемателите проучват пазара в търсене на подходящи локации. Ще са необходими няколко месеца преди тези процеси да приключат с подписани договори за наем и да намерят отражение в данните за усвоените площи“, казва Войчак.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *