• нд. юли 21st, 2024

Реконструкцията на трамвайното трасе на бул. „Цар Борис III“ се бави с месец

Bychaspic

авг. 31, 2021
Реконструкцията на трамвайното трасе на бул. "Цар Борис III" се бави с месец

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Закъснение от около един месец има при реконструкцията на трасето на трамвай №5 по бул.“Цар Борис III“ и ул.“Алабин“, призна днес при проверка на строителните работи заместник-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов, цитиран от пресцентъра на Столичната община.

Общината оправдава забавянето с дъждовете и появили се непредвидени подземни инженерни мрежи. Джоргов съобщи, че е настоял екипите, които работят на обекта да бъдат увеличени.

Реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“ от Съдебната палата до „Княжево“ е най-голямата в София през тази година. При обявяването ѝ в началото на годината столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че инвестицията е на стойност 31,6 млн. лв., а в рамките на проекта се предвижда да бъде изграден и линеен парк на площад „Македония“.

Реконструкцията на трамвайното трасе започна през април. От гражданската организация „Спаси София“ предупредиха, че реконструкцията се бави с повече от 40 дни, а ремонтът е некачествен. 

Джоргов съобщи днес, че изпълнителят е представил нов актуализиран график, с който забавянето да бъде наваксано. „Там, където има фронт за работа, настоявам да е наситено с работници и да се спазва срокът. По договор са предвидени санкции, ако има забавяне по вина на строителя“, посочи също зам.-кметът.

Днес приключва последното бетониране на релсовия път на пл.“Македония“, а след това ще се премине към дейностите по изграждане на линейния парк. Работи се в обособеното трасе в района на болница „Пирогов“, а от другата седмица започва работа в кръстовището на бул. “Цар Борис III“ и бул. “Гешов“, каза още инж. Джоргов.

В края на тази седмица се предвижда да бъде пуснато движението по северното локално платно на бул.“Македония“. През ноември ще бъде възстановено движението по ул. “Алабин“ в участъка между бул. „Витоша“ и пл. „Македония“.

При днешната проверка Джоргов съобщи още, че движението по новото северно платно на бул. „Тодор Каблешков“ ще бъде пуснато от утре. Булевардът е изцяло обновен с по три ленти в посока от бул. „България“ до кръстовището с ул. „Луи Айер“. До 15 септември продължава работа по тротоарите и велоалеята.

В момента на бул. “Тодор Каблешков“ се извършват 72-часови проби на контактната мрежа и тази нощ ще се полога маркировка, допълни инж. Джоргов.

Продължава работа по ул. “Ив.Шишман“, където „Софийска вода“ и „Топлофикация“ работят. На 10 октомври се очаква дейностите да са приключени и ще започне полагане на временна асфалтова настилка за зимния период.

Продължава рехабилитацията на ул. “Първа българска армия“, в два участъка при ул. „Мара Бунев“ и ул. “Нешо Бончев“.

На Южната дъга на „Околовръстен път“ се изгражда разширение на локалното платно и ново кръгово кръстовище при пресичането на локалното платно с ул. „Витошки камбани“, както и нова улица, свързваща квартала с ул. “Бистришко шосе“. Предвижда се от 3 до 6 септември да се затвори локалното платно и новото кръгово кръстовище, за да се положи плътната настилка.

Очаква се движението да бъде пуснато на 7 септември, каза инж. Джоргов.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *