• нд. юли 14th, 2024

Ритейл паркове и логистични имоти ще движат възстановяването на сектора

Bychaspic

ное. 12, 2021
Ритейл паркове и логистични имоти ще движат възстановяването на сектора

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Ритейл парковете с внимание върху хранителните стоки и логистичните площи ще продължат да отчитат най-голям ръст на стойностите на фона на възстановяването на сектора на недвижимите имоти от пандемията, показва ново изследване по поръчка на компания Auxadi, цитирано от онлайн изданието property-magazine.eu.

Мнозинството от инвеститорите в недвижими имоти (57%) във Великобритания, Европа и Северна Америка очакват ритейл парковете, акцентиращи върху обектите за хранителни стоки, да се възстановят най-бързо до 2023 г., тъй като комбинацията от повече площи, места за получаване на поръчки, направени онлайн, и достъпни паркинги се оказва по-привлекателна от търговските улици за повторното привличане на купувачи. От тях британските участници в допитването са проявили най-голяма готовност да се върнат в ритейл парковете, като почти две трети (63%) очакват сегментът да поведе възстановяването.

Изследването на Auxadi, озаглавено „Приспособяване на пазара: Максимизиране на новите възможности за растеж в сектора на недвижимите имоти“, е основано на интервюта със сто високопоставени инвеститори в имоти със средни активи от 14,4 млрд. евро под тяхно управление.

Още по темата

Очаква се логистичният сектор също да се възползва от ръста на електронната търговия, която е отбелязала повишение от 27,6% през миналата година, като над половината (54%) от инвеститорите очакват възстановяване на стойностите за сектора, тъй като инвеститорите се стремят да купуват мащабни обекти, за да ги превръщат в складове и логистични центрове за онлайн търговия на дребно.

Други сектори, за които се смята, че ще се развиват положително през идните години, включват и две области, които пострадаха най-тежко в разгара на пандемията – търговските улици (50%) и централните бизнес квартали (49%), като инвеститорите очакват тези два сектора да се възстановят с отмяната на мерките за социално дистанциране и завръщането на служителите в офисите след продължителен период на работа от разстояние.

За сметка на това само 20 на сто от инвеститорите са убедени във възможностите за бързо възстановяване на сегмента на алтернативните имоти, тъй като ограниченията за пътуванията продължават да подкопават търсенето на хотели и студентски жилища.

Макар че алтернативните имоти имат най-малък потенциал за възстановяване през идните две години, инвеститорите очакват средата за набиране на средства да постигне най-голямо подобрение за тази стратегия през същия времеви период, като близо три четвърти (73%) от инвеститорите са на това мнение. На второ място са ритейл парковете, съсредоточени около хранителните стоки (71%), и индустриалните и логистични имоти и супермаркетите (по 66%), докато стратегиите с най-малък потенциал за подобряване на средата за набиране на средства са търговските улици и жилищните имоти (по 59%).

„Коронавирусната пандемия имаше дълбоко въздействие върху имотната индустрия с множество предизвикателства, засягащи сектори, които преди това бяха смятани за неподатливи на външни фактори“, коментира Виктор Саламанка, главен изпълнителен директор на Auxadi.

„Но тъй като сега много страни се стремят да отменят дълготрайните си мерки за контрол на заболяването, изследването показва, че инвеститорите са оптимисти, че секторът не само ще се възстанови, но и ще процъфтява през идните години с големи възможности за инвестиции още преди началото на пълномащабното възстановяване“, допълва той.

Според него въпреки предизвикателствата инвеститорите изглеждат уверени във възможностите си за излизане от пандемията с повсеместен оптимизъм за възстановяване във всички сектори през идните години. „Но макар че инвеститорите успешно навигират сред сътресенията заради COVID-19 през последната повече от година, все още има въпроси за това колко силно ще бъде възстановяването, ако свързаните с пандемията фактори като работата от разстояние или онлайн пазаруването се запазят и след края на ограниченията по места“, отбелязва Саламанка.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *