• нд. юли 14th, 2024

Румъния разширява обхвата на преференциалното ДДС за жилищата

Bychaspic

дек. 17, 2021
Румъния разширява обхвата на преференциалното ДДС за жилищата

Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Румънският министър на финансите Адриан Цуцуяно съобщи, че правителството ще разшири обхвата на преференциалния ДДС от 5% за жилищните имоти на цена под 450 хил. леи (90 хил. евро) до имоти на стойност до 140 хил. евро, съобщава онлайн изданието Romania-Insider.com.

Очаква се мярката да разблокира част от жилищния пазар в Букурещ и големите градове.

„Ще има ДДС от 5% за жилища на цена до 140 хил. евро, а квотата ще се прилага за едно жилище на жител“, каза финансовият министър, който е от Социалдемократическата партия.

Предишното румънско правителство отложи повишаването на тавана с една година до края на 2021 г.

Имотни предприемачи в северната ни съседка твърдят, че това е причината купувачите да могат да си позволят само по-малки имоти.

„Използваемата площ на жилище през 2020 г. е близо до историческо дъно, почти наполовина по-малко спрямо 2001 г., например. Делът на четиристайните и петстайните жилища е на най-ниското си ниво от 2000 г. насам“, коментира брокерът Джорджиан Марку, който притежава агенцията Green Angels.

„Към момент делът на новопостроените жилища с четири стаи е едва 5%, а само 1% от тях имат пет стаи. Тези категории апартаменти или къща са имали дял от 20 на сто през 2001 г.“, допълва той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *