• нд. юли 21st, 2024

Ръстът на цените на жилищата тласна нетното богатство на американците до рекорд

Bychaspic

сеп. 24, 2021
Ръстът на цените на жилищата тласна нетното богатство на американците до рекорд

Снимка: Bloomberg LP

Нетното богатство на американските домакинства достигна нов рекорд през второто тримесечие благодарение на силния фондов пазар и най-големия в историята ръст на стойността на имотните им притежания, предава Bloomberg.

Нетното богатство на домакинствата е нараснало с 5,8 трлн. долара, или 4,3%, и е достигнало 141,7 трлн. долара през второто тримесечие на годишна база, сочат данни на Федералния резерв. В тази сума се включват 3,5 трлн. долара, с които са поскъпнали акциите на пазара, и 1,2 трлн. долара от поскъпването на притежаваните от домакинствата имоти.

Фондовите пазари в САЩ достигнаха рекордни нива, а ниските лихви по ипотечните кредити подкрепят трескавото купуване на жилища и в крайна сметка водят до повишаване на цените им. Данните показват как голямата подкрепа, осигурена от правителството и Фед, увеличава богатството на американците.

Делът на акциите в общите активи на домакинствата е нараснал през второто тримесечие до почти 29,5% спрямо 25,6% през 2019 г., сочи доклад на Фед.

Но не всички се възползват от ръста на богатството. Голям дял от американците не инвестират на фондовите пазари, а за много наематели резкият ръст на цените на жилищата отдалечава още повече перспективата за притежаване на дом.

Още по темата

Нетните частни спестявания са нараснали с годишен темп от почти 2,9 трлн. долара през второто тримесечие на годишна база след повишението с 4,8 трлн. долара през предходното тримесечие в резултат на федералните усилия за стимулиране на икономиката.

Прекомерните спестявания са ключов двигател за разходите на потребителите, включително през миналото тримесечие, когато са се увеличили с един от най-бързите темпове в историята.

Повишаване на дълга

Неизплатеният дълг от бизнеса е нараснал с 63,2 млрд. долара спрямо предходното тримесечие, или 1,4% на годишна база, през периода от април до юни и достига близо 18 трлн. долара.

Неизплатеният федерален дълг се е повишил с 578,8 млрд. долара, или с 9,6% на годишна база, до 24,7 трлн. долара. Държавният дълг набъбва по време на пандемията, тъй като администрацията предприе действия за смекчаване на последиците от здравната криза за хората и бизнеса с подкрепа за трилиони долари.

Неизплатените потребителски кредити, в които не влиза дългът по ипотечните кредити, са се увеличили с 91,2 млрд. долара през второто тримесечие на годишна база.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *