• нд. юли 21st, 2024

САЩ вдигнаха тавана на обезпечените от държавата ипотечни кредити

Bychaspic

дек. 2, 2021
САЩ вдигнаха тавана на обезпечените от държавата ипотечни кредити

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Най-високата стойност на американските ипотечни кредити, които могат да получат обезпечение от федералното правителство, беше вдигната на почти 1 млн. долара, отразявайки ръста на цените на жилищата по време на коронавирусната пандемия, съобщава Financial Times.

Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA) съобщи, че най-големият заем за еднофамилно жилище в скъпи квартали, включително в Ню Йорк и Лос Анджелис, който може да бъде закупен от подкрепяните от федералното правителство агенции за жилищни кредити Fannie Mae и Freddie Mac, ще нарасне до 970 800 долара през 2022 г.

Това е ръст от 18% на т. нар. приспособен лимит на заемите, определен през 2021 г. В по-голямата част от САЩ лимитът ще нарасне до 647 200 долара спрямо 548 250 долара в момента.

Повишаването на тавана ще повдигне въпроси дали Fannie и Freddie, които преминаха под контрола на федералното правителство по време на ипотечната криза, не помагат за подклаждането на яростния ръст на цените на жилищата.

Още по темата

Данни на FHFA, публикувани във вторник, показаха, че цените са нараснали с 18,5% на годишна база през третото тримесечие на 2021 г., най-високото историческо ниво от началото на публикуването на тримесечни данни.

„В сравнение с предишни години приспособеният лимит за заемите през 2022 г. представлява значителен ръст заради историческото поскъпване на жилищата през миналата година“, коментира Сандра Томпсън, действащ директор на FHFA, в комюнике.

Законът за жилищата и икономическото възстановяване от 2008 г. предвижда базовата линия на приспособения лимит за заемите да бъде определяна всяка година, за да отразява промените в цените на жилищата в страната.

Fannie и Freddie гарантират голяма част от ипотечните кредити и са поставени под контрола на федералното правителство от 2008 г., когато бяха спасени по време на срива на жилищния пазар.

Администрацията на Тръмп предложи повторно приватизиране на Fannie и Freddie, но усилията в крайна сметка се провалиха.

Пандемията стимулира търсенето на по-големи крайградски жилища. Цените на жилищата в САЩ са нараснали с малко по-бавен темп през септември, показа индекс на S&P CoreLogic Case-Shiller.

Според Уилям Дуърнър, икономист в подразделението за анализи и статистика на FHFA, макар цените да са нараснали „изключително бързо“, инерцията на пазара „достигна пик през юли, а ръстовете на месечна база станаха по-умерени“.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *