• нд. юли 14th, 2024

Силно поскъпване на студентските наеми засилва натиска над Ердоган

Bychaspic

сеп. 29, 2021
Силно поскъпване на студентските наеми засилва натиска над Ердоган

Снимка: Bloomberg

Растящите разходи на студентите за жилищно настаняване в Турция са поредното главоболие за президента Реджеп Тайип Ердоган, който е изправен пред засилващи се критики, след като миналата седмица парк в Истанбул бе превърнат в протестен лагер, пише Bloomberg.

Студентите използват хаштага #barinamiyoruz (Не можем да се приютим), за да изразят гнева си в социалните медии. В почти 800 държавни общежития са настанени около 720 хил. от общо 8 млн. студенти, но за много от останалите наемите скочиха тази година, тъй като тези, които се прибраха вкъщи по време на пандемията, сега търсят жилище.

Фети Ачикел, заместник -председател на опозиционната Републиканска народна партия, обвини правителството, че лишава „милиони студенти и техните семейства от основното право на жилище“, като не успява да построи достатъчно нови жилища.

„Разходите за частни общежития или къщи под наем са се удвоили или утроили“, заяви той.

Президентът отхвърли протеста и критиките в Истанбул като „кампания на лъжата“.

Още по темата

Управляващата Партия на справедливостта и развитието увеличи общежитията до близо 1 милион, твърди Ердоган. Министърът на младежта и спорта Мухарем Касапоглу, който отговаря за държавните общежития, обвинява пандемията.

Администрацията на Ердоган, която загуби подкрепа, тъй като ограниченията заради Covid забавиха икономиката, увеличи кредитирането, за да възстанови растежа миналата година. Но политиката допринесе за ускоряване на поевтиняването на лирата – тя загуби една пета от стойността си през 2020 г. и 16% тази година, което е най-лошото представяне сред развиващите се пазари. Това се усеща и на пазара на имоти.

Коригираните спрямо инфлацията жилищни цени са нараснали с 12% на годишна база през юли, което е 19-то поредно месечно увеличение, сочат изчисления на Bloomberg на базата на данни на централната банка. Номиналните жилищни цени са се повишили с 31% на годишна база, като инфлацията за месеца е 19%.

Пазарът на наеми расте с по-бързи темпове. Офертните цени за нови договори са нараснали с 35% на годишна база през август в Турция и с повече от 50% в Истанбул, според данни, публикувани съвместно от изследователския център Betam на университета Бахчешехир и сайта за недвижими имоти Sahibinden.com.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *