• вт. юни 25th, 2024

Скъпият ток от ТЕЦ „Марица Изток 2“ вероятно пак ще влезе в цената за бита

Bychaspic

май 30, 2024

В очакване на решението дали скъпият ток от държавния ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще бъде част от енергийния микс за бита през следващата година, засега служебният министър на енергетиката Владимир Малинов само анонсира решението си.

В сряда той е представил пред Министерския съвет доклад във връзка с решение на Народното събрание от 31 януари 2020 г., с което се задължава МС да предприеме всички необходими мерки за работата на въглищните топлоелектрически централи от групата на БЕХ. Целта на доклада е правителството да се запознае с възможностите за изпълнение на цитираното решение на парламента.

На същото решение се базираше и заповедта на бившия служебен министър Росен Христов, който миналия юни включи държавната централа в микса, с което токът за бита се оскъпи.

Не е ясно какви количества от ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще бъдат включени в енергийния микс за 2024 – 2025 г., но най-вероятно отново ще бъде защитен минимумът за поддържане дейността му. Ако такава заповед не бъде издадена, това означава, че дружеството ще спре изцяло работа, тъй като няма кой да купи скъпия му ток на свободния пазар.

В решението на МС от сряда е записано, че съгласно чл. 4, ал.2, т.8 от Закона за енергетиката министърът на енергетиката определя обща годишна квота за задължително изкупуване на електрическа енергия от производители, ползващи местни първични енергийни източници (на гориво), по съображения за сигурност на снабдяването.

Миналата година квотата за задължително изкупуване на електрическа енергия, произведена от местни първични енергийни източници, беше в размер на 2 200 000 MWh. В заповедта обаче беше записано, че тази квота трябва бъде произведена конкретно от „ТЕЦ Марица изток 2“ и да бъде изкупена от обществения доставчик. Цената, с която дружеството участва в микса, беше 318.77 лв./MWh. За сравнение, АЕЦ „Козлодуй“ иска да продава тока си за 69.14 лв./MWh.

Деликатната за българите тема за цената на тока бързо се превърна в предизборна дъвка на политиците, но Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) успокои обществото, че очаква минимално поскъпване от 1 юли, когато започва новия регулаторен период, с около 2%. За целта трябва да се покрие дефицитът във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) – решение, което беше взето формално на правителственото заседание в сряда. В тези 2% едва ли са предвидени количества от държавния ТЕЦ, но в крайна сметка КЕВР винаги намира механизми, с които да не позволява сериозен скок в цената на тока.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *