• нд. юли 14th, 2024

След COVID-19: Жилищата поскъпват почти повсеместно в София, Пловдив и Варна

Bychaspic

ное. 26, 2021
След COVID-19: Жилищата поскъпват почти повсеместно в София, Пловдив и Варна

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пандемията от коронавирус стъписа жилищния пазар у нас в началото с първата блокада от средата на март и средата на май миналата година, но след това се превърна в неочакван двигател на търсенето на жилища.

От началото на годината сделките с имоти в София и Пловдив растат двуцифрено не само спрямо 2020 г., но и спрямо предпандемичната 2019 г., която беше силна за жилищния пазар у нас, показаха данни на Агенцията по вписванията. През второто тримесечие сделките с имоти в столицата дори достигнаха най-високото си ниво от кризата през 2008 г., а в Пловдив те бяха на рекордно ниво от началото на воденето на статистика през 2005 г.

След относително колебливото начало на годината сделките във Варна и Бургас също набраха скорост с двуцифрени ръстове спрямо последните две години през второто и третото тримесечие.

Брокери обясняват засилената активност на купувачите с ниските лихви по ипотечните кредити, желанието за по-голямо жилище, което да е подходящо за работа и обучение от вкъщи, и с представата за имотите като сигурно убежище за спестяванията на фона на ниските или отрицателни лихви по банковите депозити.

Силното търсене води и до повишаване на цените на жилищата. Разгледано по квартали, в четирите водещи града в България положението от началото на пандемията през март 2020 г. до октомври тази година е разнородно само в Бургас, докато във Варна цените на двустайните и на тристайните жилища растат повсеместно. Почти същото е положението и в Пловдив и София с изключение на няколко квартала, където цените са останали непроменени, сочат данни на Imoti.net, изготвени за Investor.bg. Данните се базират на офертни цени. 

„Цените на имотите ще продължават да растат, докато търсенето се повишава, а предлагането е доста ограничено. В Imoti.net – портала с качествени обяви за имоти, наблюдаваме значително намаляване на обявите за двустайни, тристайни апартаменти и къщи в повечето големи градове“, коментира Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

Според нея щом инвеститори в ново строителство предприемат спиране на продажбите, за да изчакат завършването на обектите си, вероятно предстои да видим още по-високи цени на жилищата в нови сгради през следващите две години.

От 57 изследвани от Imoti.net квартала в столицата в почти половината (28) цените на тристайните апартаменти са нараснали по-бързо от тези на двустайните. Най-голям ръст между март м. г. и октомври тази година при двустайните апартаменти в София е отчетен в „Манастирски ливади – Изток“ от 31%. Три квартала делят второто място с нарастване на цените от 28% от началото на пандемията – „Дружба“ 2, Зона Б5 и „Люлин“ 8. На трето място е „Младост“ 3 с ръст на цените от 26%.

На обратния полюс при двустайните жилища е квартал „Павлово“, където е отчетен най-малък ръст на цените в София от 3%, следван от „Изгрев“ с 4% и „Западен парк“, „Лозенец“ и „Люлин“ 10 с повишение от 6%.

Общо в 39 квартала от 57 изследвани двустайните жилища отбелязват двуцифрен ръст на цените между март м. г. и октомври т. г.

При тристайните жилища лидер по най-бърз ръст на цените от началото на COVID пандемията е „Люлин“ 6 с 32%. Следват „Симеоново“ с поскъпване от 27% и Зона Б5 с 26%. В „Борово“ и „Люлин“ 10 цените на тристайните апартаменти са останали непроменени между март 2020 и октомври 2021 г., а в Студентски град са нараснали само с 1%. Следващото най-слабо поскъпване на тристайните апартаменти в София е отчетено в Центъра (5%).

В 45 от изследваните квартали тристайните апартаменти поскъпват двуцифрено от началото на пандемията до октомври. В София тристайните жилища повишават цената си по-бързо от двустайните в предпочитани квартали от купувачите като „Изгрев“, „Изток“, „Оборище“ и „Лозенец“.

През тази година жилищният пазар в Пловдив показва силна активност, която според брокери е подкрепена и от завърнали се от Турция българи, които са потърсили да закупят дом в града. Голямото търсене води и до ръст на двустайните и тристайните жилища в почти всички основни квартали в града под тепетата.

Лидер по поскъпване на двустайните жилища в града от началото на пандемията до октомври е квартал „Беломорски“ с ръст на цените от 15%. Второто място с покачване на цените от 14% си разделят кварталите „Каменица“ 1 и 2, „Остромила“ и Център. С по 11% са нараснали цените на двустайните апартаменти в кв. „Гребна база“ и в „Тракия“. Двуцифрен ръст от 10% е отчетен и в квартал „Южен“.В изследването на Imoti.net са включени общо 20 пловдивски квартала.

Цените на двустайните апартаменти в града са останали непроменени само в кв. „Младежки хълм“, а в „Коматевско шосе“ и „Съдийски“ са нараснали със съответно 1% и 2%.

Седем квартала в Пловдив отчитат двуцифрен ръст на цените на тристайните апартаменти от началото на пандемията до миналия месец, като лидер е кв. „Въстанически“ с покачване от 18%. На второ място е кв. „Беломорски“ с ръст от 16%, а веднага след него се нарежда Широк център с повишение от 15%.

На обратния полюс цените на тристайните жилища са се покачили само с 1% в кв. „Прослав“, както и с по 3% в „Изгрев“ и „Център“, а повишение от по 5% е регистрирано в кварталите „Гагарин“, „Гребна база“, „Каменица“ 1 и „Младежки хълм“.

В седем от изследваните 20 квартала в Пловдив цените на тристайните апартаменти са нараснали двуцифрено, а точно в половината цените на тристайните жилища растат по-бързо от тези на двустайните. Това важи и за някои от популярните райони в града за покупка на жилище като „Кючук Париж“, „Южен“ и Широк център.

Във Варна от 19 изследвани квартала цените на двустайните жилища са нараснали най-силно „Морска градина“ и „Чайка“ (по 23%), в Центъра (22%) и в Гръцката махала (17%). Това обаче са и единствените квартали с двуцифрен ръст на цените на жилищата в морската столица, което показва по-умерено поскъпване в сравнение със София и Пловдив.

Само с 1% се е повишила цената на двустайните жилища в квартал „Виница“, а покачване от по 3% е отчетено в „Аспарухово“, „Възраждане“ 4, „Електрон“, „Нептун“ и „Трошево“. Три квартала отбелязват покачване на цените на двустайните апартаменти с по 5% – „Възраждане“ 2, „„Победа“ и „Погребите“.

Умерено поскъпват и тристайните жилища във Варна от началото на пандемията. Само три квартала отчитат двуцифрен ръст, като лидер с 29% е „Морска градина“, следван от Център и „Чайка“ с ръст от съответно 24% и 10%, това са и едни от най-желаните квартали в морската столица от купувачите на жилища.

На обратния полюс във „Възраждане“ 2 тристайните жилища са поскъпнали само с 1%, а във „Възраждане“ 4 поскъпването е с 2%. Ръст на цените от 3% е отчетен в квартал „Кайсиева градина“.

В предпочитани квартали във Варна като „Морска градина“ и Център цените на тристайните жилища растат по-бързо, от тези на двустайните.

Но никъде сред водещите градове у нас поскъпването на тристайните жилища не превъзхожда толкова покачването на цените на двустайните като в Бургас.

От осем изследвани квартала в града само в три цените на двустайните апартаменти са покачили цената си през разглеждания период, при това ръстовете са по-слаби – 7% в „Изгрев“, 6% в „Меден рудник“ и 1% в „Братя Миладинови“. В кварталите „Славейков“ и Център цените на двустайните жилища са останали непроменени от началото на пандемията, а във „Възраждане“ са намалели с 9%. Спадове на цените в сегмента на двустайните апартаменти има и в „Зорница“ и „Лазур“, съответно с 4% и 1%.

В същото време обаче тристайните апартаменти в града поскъпват почти повсеместно в основните квартали, сочат още данните на Imoti.net. Спад от 6% е отчетен само във „Възраждане“, а на обратния полюс е „Изгрев“ с покачване на цените от 16 на сто. В кв. „Зорница“ тристайните жилища са поскъпнали с 9%, а в „Лазур“ със 7 на сто.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *