• нд. юли 21st, 2024

Собственик на два мола в България продаде имот в Единбург за 45 млн. евро

Bychaspic

дек. 23, 2021
Собственик на два мола в България продаде имот в Единбург за 45 млн. евро

Мол Галерия Бургас. Снимка: https://galleriaburgas.bg

Южноафриканският фонд за инвестиции в недвижими имоти MAS Real Estate, който у нас е собственик на моловете „Галерия“ в Бургас и Стара Загора, продаде хотел и съседен обществен площад в Единбург, Шотландия, за 45,2 млн. евро, съобщи компанията на сайта си.

MAS, който е листнат на борсата в Йоханесбург, е фокусиран върху Централна и Източна Европа (ЦИЕ). През последно време фондът осъществява стратегия за освобождаване от имотите си в Западна Европа, за да пренасочи капитала към ЦИЕ.

Купувачът е компанията Pandox Thistle Limited, притежавана от Pandox AB, водещ собственик на хотелски имоти в Северна Европа с фокус върху хотели в ключови развлекателни и бизнес дестинации.

Приходите от сделката, която не подлежи на одобрение от Борда на директорите на компанията, ще бъдат използвани за инвестиции в ЦИЕ, уточнява MAS Real Estate. Фондът отбелязва, че договорената продажна цена за имота в Единбург отговаря на очакванията му.

Още по темата

Към 30 юни 2021 г. среднопретеглените месечни приходи от наеми на квадратен метър от хотела възлизат на 19,5 евро, а брутната му отдаваема площ е 8500 кв. м. Агрегираната нетна оперативна печалба от имота за финансовата година до 30 юни 2021 г. достига 2,12 млн. евро.

През лятото MAS Real Estate съобщи, че е продал имоти на стойност около 111 млн. евро във Великобритания, а приходите от продажбата ще бъдат инвестирани в Румъния. Миналата година фондът продаде имоти в Германия за 195 млн. евро.

MAS Real Estate стана собственик на моловете „Галерия“ в Бургас и Стара Загора през 2017 г. за сумата от 62 млн. евро, когато ги купи от полската инвестиционна компания Globe Trade Center (GTC). Транзакцията беше осъществена чрез дъщерното дружество PKM Investments. Управлението е съвместно с Prime Kapital, с която MAS оперира и в Румъния. Сред акционерите в компанията е най-големият пенсионен фонд в Африка.

В ЦИЕ фондът е собственик на един проект в Полша и на 11 в Румъния наред с двата търговски центъра в България, като ги управлява в партньорство с Prime Kapital.

Тази година завърши преустройството на мол „Галерия“ в Стара Загора, а планираното разширение на едноименния търговски център в Бургас беше отложено заради пандемията.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *