• нд. юли 14th, 2024

Спадът на лирата тласка продажбите на жилища на чужденци в Турция до рекорд

Bychaspic

дек. 14, 2021
Спадът на лирата тласка продажбите на жилища на чужденци в Турция до рекорд

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Продажбите на жилища на чужденци в Турция са нараснали с 48,4% на годишна база до рекордно ниво през ноември, сочат официални данни, публикувани във вторник. Това се случва на фона на понижаването на стойността на лирата, което прави покупките значително по-евтини за купувачите с твърда валута, отбелязва Ройтерс.

Имотният пазар като цяло е постигнал силен ръст през ноември, като общите продажби са се увеличили с 59% на годишна база до 78 814 жилища, сочат данни на Турската статистическа служба.

Още по темата

7363 имота са били продадени на чужденци, което е най-високото месечно ниво от началото на воденето на статистика през 2013 г. Най-голямата група чуждестранни купувачи са били иранците, следвани от иракчани и руснаци.

Лирата се понижи до рекордно дъно от 14,99 за долар в понеделник, което е наполовина спрямо стойността на валутата тази година. При настоящото си ниво от 14,2 лири за долар тя е с 40% по-слаба спрямо началото на септември.

Продажбите на имоти на чужденци са били силни през цялата година, като са нараснали с 39,4% през първите 11 месеца, докато общите продажби на жилища са намалели с 9,2% през 11-месечния период спрямо година по-рано.

Най-популярното място за продажби на жилища на чужденци е Истанбул с 2922 продажби, следван от южния курорт Анталия и столицата Анкара.

Данните показват също, че продажбите на ипотечни кредити през ноември са нараснали с 61% на годишна база до 39 366, като съставляват 22% от общия брой за периода.

Миналата година те се увеличиха заради евтините заеми по време на пандемията от държавните банки, като накараха имотни предприемачи да започнат рекламни кампании за купувачите.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *