• ср. юли 24th, 2024

Столична община глобява с 200 хил. лв. собственика на бившето кино „Възраждане“

Bychaspic

ное. 9, 2021
Столична община глобява с 200 хил. лв. собственика на бившето кино "Възраждане"

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Столична община налага глоба от 200 хил. лв. на собственика на сградата на бившето кино „Възраждане“, което пламна тази сутрин. Причината за глобата е бездействие, което е довело до увреждане на сграда паметник на културата, съобщават от общината.

По разпореждане на столичния кмет Йорданка Фандъкова експерти от дирекции „Контрол по строителството“ на Столична община и район „Възраждане“ ще извършат оглед на нанесените щети от пожара в сградата на бул. „Христо Ботев“ №61.

В началото на тази година на собственика на сградата, „К.Г. – Красимир Георгиев“ ЕООД, е връчен протокол с предписания от Министерство на културата и направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община за обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, с който да предотврати навлизане на вода, както и затваряне на прозорци и отвори за предотвратяване на безпрепятствен достъп на хора в сградата, съобщават от Столична община.

Още по темата

„След бездействие от страна на собственика по дадените предписания е съставен констативен протокол от район „Възраждане“. На база констатираното неизпълнение на предписанията за съхраняване на сграда, което е довело до увреждане на архитектурно-строителния паметник на културата, Столична община съставя акт на основание чл. 20 от Закона за устройство за застрояване на Столична община (ЗУЗСО). На собственика на сградата ще бъде наложен максималният размер на санкцията, предвидена в ЗУЗСО за увреждане на паметници на културата, от 200 хил. лв.“, се казва в съобщението.

Пожарът пламна малко след 7 ч. тази сутрин, при инцидента няма пострадали.

Сградата на бившия театър „Ренесанс“, по-късно известна и като кино „Възраждане“, както и Профсъюзен дом на културата „Г. Димитров“, е построена през 1900 г. През 40-те години на миналия век след бомбардировки и пожар е извършена цялостна реконструкция с доброволен труд, след което там отваря врати кино „Възраждане“. По-късно зданието се използва за профсъюзен дом под името Профсъюзен дом на културата „Георги Димитров“.

През последните години емблематичната сграда с оригиналната червена фасада беше оставена да се саморазрушава, а през 2017 г. там отново имаше пожар, щетите и пораженията от който по историческата сграда не са отстранени.

Собственикът на историческата сграда, хотелиерът Красимир Георгиев, в свои изявления пред медиите не крие намеренията си на мястото на някогашното знаково софийско кино да бъде изградена сграда, съчетаваща хотелска, офисна част и магазини. Инвестиционното му намерение е от 2003 г., припомня БТА.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *