• вт. юни 25th, 2024

Строежът на хотел в местност „Поляните“ край Синеморец е незаконен, съобщи МОСВ

Bychaspic

ное. 4, 2021
Строежът на хотел в местност „Поляните“ край Синеморец е незаконен, съобщи МОСВ

План за застрояване на местността. Източник: bTV

Строителството на хотел в местността „Поляните“ край Синеморец е незаконно, съобщи  Министерството на околната среда и водите.

С писмо до началника на Дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК) екоминистърът Асен Личев потвърждава, че в имота за строеж „Хотел“ в местност „Поляните“ край Синеморец строителните дейности са изпълнени в нарушение на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), без съгласуване по реда на ЗООС и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 

Още по темата

Имотът попада в границите на две защитени зони по „Натура 2000“, както и в границите на защитена територия  – Природен парк „Странджа“.

Писмото е изпратено по повод разпореждането на началника на РДНСК-Бургас от август т. г. за спиране на всички строително-монтажни работи по строежа със заповед, в която се указва задължение той да бъде приведен в съответствие с разпоредбите на ЗБР.

Личев информира за несъответствие между одобреното от РИОСВ-Бургас инвестиционно предложение за изграждане на три вилни сгради и издадените разрешения за строеж от главния архитект на Община Царево за обекти Апартаментен хотел блок 1 и блок 2 в същия имот, без процедура по реда на ЗООС и ЗБР.

В писмото се изтъква обстоятелството, че е налице строеж на хотел, за който е пропуснат най-ранният етап за уведомяване на директора на РИОСВ – Бургас за инвестиционното предложение. За вече извършено строителство без законово съгласуване не може допълнително да бъде проведена процедурата по ОВОС и не може да бъде издаден административен акт.

Констатираните несъответствия с екологичното законодателство могат да бъдат преодолени единствено чрез разпоредбите на Закона за устройство на територията, казват от МОСВ.

Припомняме, че миналата година прокуратурата разпореди проверка за строежа, която да бъде извършена от МОСВ и ДНСК. 

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *