• вт. юни 25th, 2024

Създадоха противозачатъчен гел за мъже

Bychaspic

юни 6, 2024

В научния свят се наблюдава значителен пробив в областта на мъжката контрацепция

Нов противозачатъчен гел, разработен от Population Council, демонстрира впечатляващи резултати в ранните етапи на клиничните изпитвания.

Гелът, който съдържа комбинация от прогестиновото лекарство сегестерон ацетат и тестостерон, се прилага локално и потиска производството на сперматозоиди. Проучването във фаза 2, включващо 222 мъже, показва, че 86% от участниците са постигнали желания праг на потискане на спермата до 1 милион или по-малко на милилитър сперма – ниво, считано за ефективно за контрацепция.

Това е значителен напредък в сравнение с досегашните експериментални продукти, тъй като гелът постига желания ефект за по-кратко време. Освен това, той е лесен за употреба и не изисква инвазивни процедури.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания и по-големи клинични изпитвания, резултатите от това проучване са обнадеждаващи и отварят нови възможности за мъжката контрацепция. Ако бъде одобрен, гелът може да революционизира репродуктивното здраве, като предостави на мъжете по-голям контрол върху семейното планиране.

Това откритие е важна стъпка към по-равноправно разпределение на отговорността за контрацепцията между мъжете и жените. То може да доведе до по-голяма свобода и избор за двойките, както и да намали нежеланите бременности.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *