• нд. юли 14th, 2024

Трамваи от ново поколение в София

Bychaspic

юли 8, 2024

От “Спаси София” обявиха, че 18 нови трамвая скоро ще презозват пътниците по линиите 20 и 22. Обявеният търг от Столична община за тях е на стойност почти 100 милиона лева. Новите мотриси ще бъдат с всички удобства за пътниците – климатик, нисък под, безшумно придвижване и удобни салони.

„Това е само началото на голямата модернизация на градския транспорт – програма за инвестиции на над 1 млрд. лв. в нови превозни средства. Целта е да осигурим удобна и модерна алтернатива за нашите съграждани и да мотивираме повече от тях да пътуват с градския транспорт. С тези 18 чисто нови трамвая жителите на големи квартали като Дружба, Гео Милев, Подуяне, Красна поляна ще имат бърза и удобна връзка с центъра“, каза лидерът на „Спаси София“, Борис Бонев.

Първи трамваи, купувани по тези линии, са от 1989 година, когато в столицата започват да се движат мотриси с нормално междурелсие, допълват от “Спаси София”.

Борис Бонев споделя, че  удобствата за пътниците са ключови за привличането на нови пътници, а липсата на климатици се усеща особено сериозно по време на горещите вълни през лятото. Затова модерните трамваи са ключови не само за пътниците, но преди всичко за водачите, за които те са работното място.
 
Зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов заяви, че скоро предстои да бъдат закупени още нови трамваи, тролейбуси и автобуси.

„Голямата задача за този мандат е и обновяването на пътната инфраструктура. Следващата седмица започва разширението на ул. Опълченска, която ще бъде разширена до 6 ленти, а работим и по други важни артерии – булевардите „Кн. Мария Луиза“ и „Джеймс Баучер“. Там освен пътната, напълно ще бъде ремонтирана и инфраструктурата за трамваите. Доволен съм, че за 4 месеца направихме няколко големи крачки напред”, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *