• нд. юли 21st, 2024

Цените и продажбите на земеделска земя в САЩ растат силно

Bychaspic

ное. 28, 2021
Цените и продажбите на земеделска земя в САЩ растат силно

Снимка: Pixabay

Да се опише днешния пазар на земеделска земя като „горещ“ би било подценяване, особено в щата Айова в САЩ. Цените на земеделската земя са рекордно високи, а организиращите търгове за земя никога не са били по-заети.

Един пример за шокиращия скок в цените е търг в североизточната част на Айова, при който 79,6 акра (около 323 дка) са продадени през лятото на 2020 г. за 8 464 долара за акър (над 34 200 долара за дка), пише онлайн изданието Progressive Farmer DTN.

След това същата ферма беше продадена на търг в края на октомври 2021 г. за 13 100 долара на акър (почти 52 600 долара на дка), което е 54% скок в стойността.

„Имайте предвид, че през юли 2020 г., когато тази ферма беше закупена, светът изглеждаше много по-различно. Блокирането заради COVID-19 все още беше широко разпространено, още не се бяха отчели и ръстовете на цените на пазарите на зърно“, коментира Дъг Хенсли, президент на Hertz Real Estate Services, базирана в Невада, Айова.

Днес офисите за селскостопански недвижими имоти в Средния Запад трудно могат да се справят с всички запитвания и продажби, които им идват. Hertz Real Estate Services има 30 търга за земя, насрочени за 20 работни дни през ноември. People’s Company, базирана в Клайв, Айова, отбелязва увеличение от 50% до 60% спрямо миналата година в общия брой търгове на ферми, които провежда в девет щата.

Националната компания на фермерите, която обхваща осем щата от Индиана до Небраска и от Северна Дакота до Канзас, има два пъти повече резервирани търгове за земя в сравнение с година по-рано.

„През нашата фискална година, която приключи на 30 септември, ние продадохме 50% повече площи, отколкото през последните три години“, съобщава Ранди Дикхът, старши вицепрезидент по операциите с недвижими имоти на Farmers National, чиято централа е в Омаха, Небраска.

Перфектната буря на място

Печалбите на земеделските стопанства, ниските лихвени проценти, силната икономика, страховете от инфлацията, потенциалните данъчни промени и промяната на поколенията тласкат цените на земеделската земя нагоре.

Хенсли казва, че много фермери ще правят повече пари през 2021 г. от всякога. „През 2012 г. имаше високи цени на зърното, но фермерите нямаха запаси заради сушата. Тази година има високи цени и добри реколти“, допълва той.

„Айова е център на продажбите на земеделска земя“, посочва и Дикхът от Farmers National. „Реколтите са по-добри, отколкото се очакваше. Оптимизмът на фермерите расте“, заключава той.

В Илинойс и Индиана ентусиазмът на земеделските производители е потиснат от двойно по-големите валежи през октомври и по-ниските от очакваните добиви. „Някои фермери от Източния царевичен пояс все още получават приличен добив от дка площ, но в началото на август се надяваха на повече“, казва Хенсли.

Неземеделските инвеститори също са активни на пазара на земеделска земя. „Има огромно количество пари в джобовете на хората от стимулите заради COVID-19 и печатането на пари от Федералния резерв. При някои продажби висококачествени инвеститори наддават срещу местните фермери“, коментира президентът на People’s Company Стив Бруер пред DTN.

Той отбелязва, че фермерите все още са най-големите купувачи на земеделска земя. Инвеститорите обаче активно се включват в състезанието. „Земите за строителство са „горещи“, земеделските земи са „горещи“. Целият свят е в огън“, коментира той.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *