• ср. юли 24th, 2024

Цените на британските жилища бележат най-бърз спад от януари

Bychaspic

ное. 15, 2021
Цените на британските жилища бележат най-бърз спад от януари

Снимка: Bloomberg

Цените на британските жилища, които излизат на пазара, са намалели с най-бързия си темп от пика на националната блокада заради коронавируса през януари, показа ново проучване на Rightmove.

Според имотния сайт спадът от 0,6% през ноември на месечна база следва ръст от 1,8% през предишния месец, а средната офертна цена е стигнала 342 401 паунда, предава Bloomberg.

Rightmove отдава спада на „предколедно затишие“ след края на данъчната ваканция върху покупките на имоти на 30 септември. Агенцията отбелязва, че декември обичайно е най-бавният месец на годината за пазара, а спадът вероятно ще се окаже краткосрочен.

Още по темата

„Продавачите, които излизат на пазара толкова близо до Коледа, често имат спешна причина за продажба“, казва Тим Банистър, директор на имотните данни в Rightmove. „Повече хора се опитват да получат преднина, правейки от 2022 г. тяхната година за действие“.

Броят на хората, които са започнали процес на продажба, изисквайки оценка от агент, е нараснал с 14% на годишна база в сайта на Rightmove.

Отделен доклад на ипотечния кредитор Halifax показва, че имотните сделки са се повишили до 265 070 през първата половина на 2021 г., което е над двойно повече спрямо година по-рано. Общият брой през 12-те месеца до края на юни е бил най-високият от 2007 г., точно преди да удари глобалната финансова криза.

„Има много фактори, които доведоха до тази активност, може би най-големият от които е „конкуренцията за пространство“, при което хората, работещи от вкъщи, търсят по-големи имоти с пространство за офис, казва Андрю Асам, директор по ипотеките в Halifax. “Моментът за тези действия е повлиян и от хора, които искат да спечелят от временното спиране на гербовия налог“.

Според Rightmove офертните цени в Уелс водят пониженията, намалявайки с 2,4% през месеца. С изключение на Източна Англия – единствения регион с ръст в цените, Лондон е най-слабо ударен от спадовете с понижение от 0,4%.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *