• ср. юли 24th, 2024

Частна компания в Хонконг обяви нов проект за субсидирани жилища

Bychaspic

дек. 6, 2021
Частна компания в Хонконг обяви нов проект за субсидирани жилища

Снимка: Bloomberg

Една от най-големите строителни компании в Хонконг – New World Development, представи планове да продава жилища на половината от пазарната им цена, помагайки за решаването на жилищната криза в града, която се превърна в причина за социални оплаквания, съобщава Bloomberg.

Компанията ще финансира построяването на проект, който се очаква да предостави 300 частни единици с 1 до 3 спални на първи етап, заяви тя в понеделник.

Неправителствената организация на компанията – New World Build For Good, ще построи жилищата, които след това ще предлага на около 50-60% от пазарната цена. New World заяви, че очаква продажбите да покрият строителните разходи и няма да генерират печалба.

Още по темата

Програмата, която ще се превърне в първия субсидиран жилищен проект, иницииран от частния сектор, подчертава нарастващото внимание, което строителните компании отделят на пазара с жилища на най-малко достъпни цени в света. Местното правителство и компаниите са под нарастващ натиск да облекчат кризата, след като Пекин определи скъпия жилищен пазар във финансовия хъб на Азия като приоритет.

В предложението на New World купувачите могат да закупят субсидирани апартаменти с авансови вноски от дори 5% спрямо поне 10% за жилища на частния пазар.

„Като голяма корпорация Хонконг имаме отговорността да се отплащаме обратно на нашите хора и да облекчим проблемите с живота в града“, каза главният изпълнителен директор на New World Адриан Чен в изявлението. „Надяваме се, че това ще вдъхнови повече действия за колективно изграждане на едно по-добро бъдеще“.

Когато правителството одобри предложението, New World ще дари земя за изграждането на апартаментите в New Territories в Хонконг.

Новината бе обявена само две седмици, след като компанията заяви, че планира програма за субсидирани жилища, без да предоставя допълнителна информация. Засега правителство е инициирало и продало проекти, за да помогне на хората с по-ниски доходи да се изкачат по имотната стълбица.

Достъпността на жилищата се смяташе за катализатор за масовите протести от 2019 г., които доведоха до налагането на закона за националната сигурност.

От демонстрациите насам големите строителни компании в Хонконг, включително New World, да дарили и земеделска земя за изграждането на жилища за непривилегированите, чакащи за обществени жилища.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *