• чт. мар. 28th, 2024

Банките в Германия ще трябва да заделят 22 млрд. евро допълнителен капитал заради имотите

Bychaspic

ян. 12, 2022
Банките в Германия ще трябва да заделят 22 млрд. евро допълнителен капитал заради имотите

Снимка: Stefanie Loos/Bloomberg

Германия поиска от банките да заделят около 22 млрд. евро допълнителен капитал до следващата година, тъй като икономиката до голяма степен се възстановя от пандемията и нарастващият балон на имоти заплашва стабилността на финансовия сектор. 

Още по темата

Регулаторите намалиха допълнителните буферни изисквания до нула в началото на кризата, но цените на имотите нарастват бързо заради рекордно ниските лихви и пазарът сега е надценен с 10% до 30%, според данни на германската централна банка, предава Ройтерс. Това оставя кредиторите особено уязвими от корекция на цените на имотите, предупреждава Бундесбанк.

В отговор на тези предупреждения Федералният орган за финансов надзор (BaFin) повиши антицикличния буфер на 0,75% до 1 февруари 2023 г. от 0%. Допълнителен буфер от 2% ще бъде въведен за жилищни кредити.

„Банките ще могат да изпълнят това изискване почти изцяло от съществуващ излишък от капитал“, посочва се в изявление на BaFin. „Само няколко институции имат малко допълнителен капитал“, допълва се в изявлението.

Решението ще изисква банките да изградят около 17 млрд. евро антицикличен буфер и още 5 млрд. евро системни буфери заради системен риск, според BaFin.

В допълнение към новите мерки, BaFin иска от банките да проявяват повишено внимание при отпускането на нови заеми, особено в светлината на динамиката на цените на имотите.

Надзорният орган иска консервативна оценка на имотите, предпазливост при отпускане на големи заеми в сравнение със стойността на имота и стабилен анализ на способността на кредитополучателите да извършват плащания предвид перспективата за повишаване на лихвените проценти.

Надзорните органи отдавна предупреждават, че банките може да надценяват стойността на обезпеченията по заемите, които отпускат, и че не са достатъчно подготвени за евентуално повишаване на лихвите, тъй като значителна част от дългосрочните им заеми са с фиксирани лихви.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *