• ср. май 1st, 2024

Виолета Комитова: От днес мислим за ново ръководство на АПИ

Bychaspic

юли 20, 2021

От днес мислим за ново ръководство на АПИ. Това каза министърът на регионалното развитие Виолета Комитова пред журналисти, предаде Агенция „Фокус“.

„Вчера имахме среща с ръководството на АПИ. Срещата беше по други проблеми. Те не поставиха въпроса, че имат намерение да извършат това действие – да спрат строителството на множество обекти“, посочи Комитова.

„Разбрахме по-късно от кметове, общини и граждани. В 15.00 часа уволних шефа на АПИ Апостол Минчев. Получих множество обаждания от кметове и общини. Всичките тези фирми и кметове сме ги поканили в петък, за да видим какъв е проблемът, защото шефът на АПИ е издал едно нареждана към тях, без да го стикова с мен, което не съответства на политиките на МРРБ за развитие на регионални политики и да не спираме строежи. От днес мислим за ново ръководство, но от вчера до днес няма как да определим“, допълни тя.

Предишният ръководител на АПИ си е позволил да договори ремонтни дейности, които са в много пъти повече пари спрямо бюджета, коментира министърът на регионалното развитие.

Сигналът до главния прокурор се отнася за предишния ръководител на АПИ – г-н Терзийски. Той си е позволил да наддоговори ремонтни дейности, които са в много пъти повече пари спрямо бюджета, който той е имал за 2021 г. С това той е показал или лошо управление, или умишлено поставена бомба служебното правителство да не може да разплати тези ремонти, защото ние в момента не можем да прекрояваме бюджета“, посочи Комитова.

Възможностите на служебното правителство са много ограничени. Вероятно предишният ръководител или не е знаел какво прави, или е разчитал на министерски постановления, за да си осигури тези допълнителни пари, които са над позволения му бюджет. Ако АПИ има около 400 млн. лв. за ремонти за тази година. Той си е позволил да възлага много повече строително-монтажни работи извън този бюджет. Нарушил е финансовата дисциплина или умишлено, или нарочно – не мога да коментирам. Това е неговото най-голямо прегрешение“, допълни тя.

Писмото на Апостол Минчев за спиране на ремонтите можем да приемем като неуважение към министъра и саботаж, но текущите ремонти няма да спрат, каза още министърът.

„Вероятно това е някакво негово самоволно решение, което категорично противоречи на нашата политика. Той няма право да ги спира, без да се стикова с нас. Това е много сериозен проблем. 

До петък г-н Минчев е разплатил доста много пари, може би на приятели и на фирми. От понеделник нарежда на всички останали да спрат да работят. Сега разследваме случая. Той е плащал до петък. Току що получихме една справка и трябва да я разшифроваме“, заяви Комитова.

„В петък, защото не знаем до колко кметове е разпространено това писмо, сме поканили всички засегнати страни, за да разберем колко са те. Ще намерим решение, в това ви уверявам“, допълни тя.

От брифинга стана ясно, че са получени множество обаждания от кметове за това какво става с текущите ремонти. Текущите ремонти няма да спрат. Това решение ще бъде коригирано и в момента се търси финансиране, за да продължат.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *