• чт. мар. 28th, 2024

Заради блокадите цените на жилищата в Китай намаляват за осми пореден месец

Bychaspic

май 18, 2022
Заради блокадите цените на жилищата в Китай намаляват за осми пореден месец

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Цените на жилищата в Китай са намалели за осми пореден месец през април, тъй като мерките за смекчаване на спада на имотния пазар не успяват да съживят доверието на купувачите на фона на новите ръстове на заразените с COVID, предава Bloomberg.

Цените на новите жилища в 70 града без субсидираните от държавата домове са намалели с 0,3% спрямо март, най-бързото понижение от пет месеца насам. Данните на Националното статистическо бюро бяха оповестени в сряда. На годишна база цените са отбелязали най-големия си спад от 2015 г. насам.

Задълбочаващият се спад на цените е още един удар за изпитващия затруднения имотен сектор, който беше засегнат от строгите блокади заради коронавируса и разпространяващата се ликвидна криза сред предприемачите. Китайското правителство се ангажира да подкрепи жилищния пазар като част от усилията да спре забавянето на втората по големина икономика в света.

„Тревожен знак е, че жилищният пазар остава потиснат от достатъчно дълго време“, за да стане възстановяването по-трудно, коментира Ян Юдзин, директор на анализите в E-house China Research and Development Institute. „Годишният спад показва влошаващите се фундаменти на жилищния пазар“, допълва той.

Нарастване на несигурността, липса на доверие, повишаване на безработицата и забавяне на ръста на доходите са сред факторите, които допринасят за потиснатото състояние на жилищния пазар, отбелязаха тази седмица икономисти от Nomura Holdings.

В неделя централната банка понижи минималната лихва по ипотечните кредити за купувачи на първо жилище. Местните власти предлагат различни жилищни инициативи, включително снижаване на изискванията за първоначална вноска и дори насърчават семействата с повече деца да притежават повече имоти.

Още по темата

Тези мерки обаче не са достатъчни, за да спрат спада на жилищния пазар, който беше задълбочен от твърдата реакция на страната на поредната вълна от коронавирус. Продажбите на жилища от гледна точка на стойността са намалели с 49% през април на годишна база и са достигнали най-ниското си ниво от края на 2015 г., показаха публикувани в понеделник официални данни.

В Шанхай, който бавно излиза от шестседмична блокада, цените на новите жилища не са нараснали за първи път от ноември 2020 г. Във всички 70 наблюдавани града цените на вторичния пазар, който е подложен на по-малко намеси от държавата, са спаднали с 0,28% на месечна база.

„По-слабото доверие на купувачите на жилища остава ключово препятствие, а разпространението на COVID се прибавя към заплахите в краткосрочен план“, коментират анализатори от Bloomberg Intelligence.

„Нагласите може да се подобрят само с възстановяване на ликвидността на потиснатите строителни компании, което изглежда малко вероятно в краткосрочен план без по-силна политическа подкрепа“, допълват те.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *