• пт. мар. 29th, 2024

Поскъпването на жилищата по света продължава да се ускорява

Bychaspic

ян. 13, 2022
Поскъпването на жилищата по света продължава да се ускорява

Снимка: Pixabay

Цените на жилищата в световен мащаб продължават да растат. Стойността на едно средностатистическо жилище в света се е увеличила с 9,4% през 12-те месеца до края на третото тримесечие на 2021 г., което е леко ускоряване на ръста спрямо повишението от 9,2% към предходното тримесечие и спрямо 7,3% към първото тримесечие, сочи индекс на консултантската компания Knight Frank.

54 от общо 56 държави и територии (или 96%), включени от индекса, записват ръст на жилищните цени на годишна база, като единствено в Малайзия и Мароко се наблюдава спад.

Освен това, делът на жилищните пазари, на които се регистрира над 10% годишен ръст на цените, се е повишил до 48% спрямо 13% в началото на пандемията.

Дял на страните по размер на годишния ръст на цените

Пик ли е това?

Въпреки жилищния бум на повечето пазари, а може би и именно заради него, вече се появяват признаци, че темпът на растеж може би е достигнал пика си в някои райони на света.

В 18 държави и територии се наблюдава успокояване на годишния темп на растеж в периода между юни и септември 2021 г., като сред тях са някои от най-силно представилите се пазари от началото на пандемията: Нова Зеландия, САЩ и Обединеното кралство. Повишаването на лихвите, промените в данъчното облагане в сферата на недвижимите имоти и опасенията за ценовата достъпност на жилищата допринасят за по-бавните темпове на растеж там.

Въпреки това анализаторите на компанията очакват бумът на пазара на недвижими имоти в световен мащаб да продължи и през 2022 г., ако развитието не бъде възпрепятствано от омикрон и други нови варианти на коронавируса.

Петгодишно изменение в %

България е на 31-о място в индекса

С годишен ръст от 9,1% на цените България* е на 31-о място в индекса. Реалното повишение на цените след отчитане на инфлацията е 4,3%, сочи още класацията. Така страната отстъпва с 6 места спрямо позицията си в индекса за второто тримесечие (25-о място) и се завръща в близост до мястото си през първото тримесечие (32-о).

Турция е страната с най-силно поскъпване на жилищата на годишна база  в номинално изражение (35,5%). След корекция спрямо инфлацията ръстът на цените там е 15,9%. В реално изражение най-силно покачване на цените се наблюдава в Южна Корея (23,9%).

Топ 10 на страните с най-висок ръст на жилищните цени както в номинално, така и в реално изражение, включва Турция, Южна Корея, Нова Зеландия, Швеция, Австралия, САЩ, остров Джърси, Холандия, Словакия и Канада.

Глобален индекс на жилищните цени на Knight Frank – трето тримесечие на 2021 г.

* Страните са класирани по годишна промяна в проценти в номинално изражение. Данните за Белгия, България, Чили, Колумбия, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Унгария, Израел, Италия, Япония, Латвия, Люксембург, Мароко, Полша, Румъния и Словения са до второто тримесечие на 2021 г., а за Тайван – до първото тримесечие на 2021 г.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *