• пт. апр. 19th, 2024

Ще се превърне ли Evergrande в китайския Lehman Brothers?

Bychaspic

сеп. 15, 2021
Ще се превърне ли Evergrande в китайския Lehman Brothers?

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Китайската компания Evergrande, която преди време беше водеща строителна компания в родината си, се лута между хаотичен срив с мащабни последствия, контролирано рухване или по-малко вероятната спасителна помощ от Пекин, пише Ройтерс.

Основана в Гуанджоу през 1996 г., Evergrande е олицетворение на безгрижната ера в Китай на вземане на заеми и строителство, но със задължения за близо 2 трилиона юана (305 млрд. долара) възможното ѝ рухване се очертава като едно от най-големите в Китай от години.

През последните години на китайските строителни компании бяха наложени ограничения за поемане на дълг и купуване на земя и стотици нови правила в рамките на стремеж за намаляване на финансовите рискове и насърчаване на достъпните жилища.

Evergrande, която ускори усилията си за намаляване на дълговете през 2020 г., след като регулаторите въведоха тавани, няма големи падежи по облигации до началото на следващата година, но забавените плащания към доставчици и лихвите по кредитите извеждат на преден план притеснения, които отдавна преследват инвеститорите.

Сега, без достъп до ново финансиране, Evergrande не може да плати на доставчиците, да завърши проекти или да повиши приходите, което я принуди да наеме консултанти и да предупреди за риск от спиране на плащанията. Това, наред с изкупуване, раздробяване или спасителна помощ, са обмисляните сценарии.

И макар че анализатори се въздържат да правят сравнения със срива през 2008 г. на американската инвестиционна банка Lehman Brothers, който предизвика кризи и в други подобни компании и в крайна сметка обхвана глобалните пазари, някои инвеститори имат притеснения за сходно пренасяне на проблеми.

Още по темата

„Ако както се очаква, Evergrande спре плащанията по дълга си и премине през преструктуриране, не виждам как това ще бъде овладяно“, казва Майкъл Лоуи от компанията за управление на активи SC Lowy, съсредоточена върху потиснат дълг и дълг с висока доходност.

„Има и други строителни компании, които страдат от същия проблем с липса на достъп до ликвидни средства и са се разширили твърде много“, допълва той.

Сред другите притеснения са експозицията на банките и решителността на регулаторите да продължат с реформите на имотния пазар въпреки признаците за негативни последици.

Реакцията до момента е съсредоточена върху облигационния пазар и акциите на Evergrande, както и върху акциите и облигациите на други предприемачи, сред които Guangzhou R&F Properties и Xinyuan Real Estate.

Книжата на Evergrande са поевтинели с около 90% за 14 месеца, а доларовите ѝ облигации се търгуват с 60%-70% под обичайното им ниво.

„Натискът нараства за най-очевидния сив носорог в Китай, а именно имотния сектор“, казва икономистът от компанията Natixis Алисия Гарсия Ереро.

Продажба на пожар

Най-непосредственото притеснение е повече за имотен срив, отколкото за финансова криза в стила на Lehman. Продажба „на пожар“ на Evergrande може да срине цените, предизвиквайки фалит на задлъжнели строителни компании, а това може да осакати сектора, съставляващ една четвърт от китайската икономика.

„Lehman беше много различен, тъй като засегна финансовата система, замразявайки дейности“, казва Патрик Перет-Грийн, независим анализатор, базиран в Лондон.

„Милиони договори с множество компании, всички опитваха да преценят експозицията си. С Evergrande потиснат е целият имотен сектор“, допълва той.

Експозицията на банките също е широка, а изтекъл документ от 2020 г., определен от Evergrande като машинация, но приеман сериозно от анализатори, показа, че компанията има задължения към 128 банки и над 121 небанкови институции.

Но публикувани данни показаха, че лошите кредити към търговски банки са били управляемите 1,76% миналото тримесечие и в сравнение със САЩ Китай има далеч по-голям контрол върху финансовата си система.

Стремежът на властите да намалят дълговете на строителните компании е възприеман като голяма вероятност от ликвидиране на имоти.

„Правителството работи неуморно, за да насърчи намаляването на дълговете в раздутия имотен сектор, така че предоставянето на спасителна помощ на Evergrande сега е малко вероятно“, казва Джеймс Ши, анализатор на потиснат дълг в компанията за кредитни анализи Reorg.

Анализаторите очакват все повече управляем срив, целящ да защити по-малките инвеститори, около сто от които се появиха разгневени в централата на Evergrande във вторник.

„Не смятаме, че правителството има стимул да спасява Evergrande, която е частна компания“, отбеляза анализаторът от Nomura Айрис Чен в коментар до клиенти. „Но според нас те също така няма да тласкат активно Evergrande надолу и ще контролират по-подредено спиране на плащанията“, допълни Чен.

Ако Evergrande иска да се възстанови до известна степен, тя трябва първо да намери купувачи за активите си, което не успява да направи, тъй като потенциалните спасители изглежда искат да изчакат за още потиснати активи.

В съобщение до фондовата борса във вторник Evergrande заяви, че не може да финализира продажбата на офис сградата си в Хонконг „в очаквания срок“.

„Продължаващите негативни съобщения в медиите относно групата подкопават доверието на потенциалните купувачи на имоти“, допълни Evergrande.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *