• нд. юли 14th, 2024

2021 г. се очертава рекордна за жилищното кредитиране в България

Bychaspic

ное. 22, 2021
2021 г. се очертава рекордна за жилищното кредитиране в България

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Свръхактивността при жилищното кредитиране крие рискове, свързани с неспособността на хората да преценяват добре финансовите си възможности. Месечната вноска по кредита не трябва да надвишава 30-40% от дохода, въпреки че банките в България позволяват това съотношение да надхвърля 50%. Около това мнение се обединиха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Борислав Гостев, ръководител „Управление на търговски партньори“ в ОББ, и Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит център“.

Тази година се очертава да бъде рекордна за жилищното кредитиране в новата история на България. По данни на БНБ за периода януари-септември са раздадени жилищни кредити на обща стойност 3,8 млрд. лв., което е с 39% повече от същия период на 2020 г. и с 44% повече от 2008 г. – най-силната година за ипотечното кредитиране преди световната финансова и икономическа криза, стана ясно още от дискусията. 

Още по темата

Специално за младите хора съветът ни е вноските им по всички кредити да не надвишават 30% от доходите, уточни още Тихомир Тошев.

„Те са в началото на кариерното си развитие и искат да грабят от живота с пълни шепи. Нека младите не се поддават на емоциите и да бъдат внимателни, когато задлъжняват за 25-30 години, каквито са масовите кредити напоследък. Не е нужно веднага да имат 3-стаен или 4-стаен апартамент в центъра на София“, добави той.

Купувачите не трябва да забравят, че имат и разходи за прехвърлянето на имота, както и че в последните две години значително се оскъпиха ремонтните дейности, уточни Борислав Гостев.

Според Тошев хората с по-ниски доходи започват да се „мръщят“ на текущите цени на жилищата и да излизат от пазара. „Обикалят 2-3 месеца и виждат, че с парите, с които разполагат, не могат да купят това, което искат. Засега тези хора са малко, но нарастването на тази група ще покаже, че балансът между цени и доходи е нарушен“, обясни той.

Вижте целия разговор във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *