• нд. юли 21st, 2024

Citigroup: Жилищният сектор в Китай е застрашен от значителен спад

Bychaspic

сеп. 24, 2021
Citigroup: Жилищният сектор в Китай е застрашен от значителен спад

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Цените на жилищата в Китай са застрашени от „значителен спад“, независимо какво се случва с China Evergrande Group, отбелязват анализатори на Citigroup, цитирани от Bloomberg. Това може да се превърне в още една спирачка пред икономическия растеж на страната, предупреждават те.

„Изглежда ясно, че дори при подредено преструктуриране имотният сектор в Китай вероятно ще бъде изправен пред натиск към понижение“, пишат анализаторите. „Макар че властите опитват да ограничат по-ниските цени на имотите заради продажбите на пожар от Evergrande, контролът върху цените обикновено не работи“, отбелязват те в коментар, озаглавен „Мечи пазар при китайските имоти“.

Evergrande, която е най-задлъжнялата строителна компания в света, все още не е съобщила дали е платила дължимите лихви към четвъртък на притежатели на нейни доларови облигации. След това компанията ще има 30-дневен гратисен период да направи плащането, преди да бъде обявено техническо спиране на плащанията.

Финансовите регулатори в Пекин насърчават Evergrande да вземе всички възможни мерки, за да избегне спиране на плащанията по доларовите облигации, въпреки че инвеститори очакват преструктуриране на дълга.

Забавянето на жилищния пазар е една от многобройните кампании на президента Си Дзинпин в опитите му да намали разходите за създаване на семейство и за намаляване на дълговете във финансовата система. Това обаче е и една от най-трудно достижимите цели заради жизненоважното значение на сектора за икономиката – индустрията съставлява почти 30% от брутния вътрешен продукт и 40% от активите на домакинствата.

Публикувани този месец данни показаха, че продажбите на жилища от гледна точка на стойност са намалели с 20% през август, а цените на вторичния пазар са се понижили за първи път от февруари 2020 г.

Растат обаче притесненията, че последиците от подобни политики може да излязат извън контрол. Китай трябва да намали натиска върху задлъжнелите строителни компании, преди причинените затруднения на Evergrande да се разпространят твърде далеч и да подкопаят икономиката, коментираха по-рано този месец икономисти на Bank of America. Nomura Holdings отбелязва, че имотните ограничения съставляват над половината от забавянето на растежа на Китай през второто полугодие.

Още по темата

Макар че Пекин има многобройни варианти да подкрепи имотния пазар, ако се наложи, а според някои анализатори е твърде рано да се отклонява от курса, Citigroup отбелязва, че политики от миналото като разхлабване на ограниченията за купувачите на второ жилище може да не са ефективни. Причината е в по-слабото търсене и по-наситения пазар – с други думи, много хора вече имат няколко жилища и няма да искат още едно.

Последиците ще бъдат най-отчетливи на глобалните стокови пазари, както и на кредитните и валутните пазари в страните с нововъзникваща икономика, сочи симулация на Citigroup въз основа на последния силен спад на имотния пазар в Китай през 2014 г.          

„Опасяваме се, че забавянето в Китай в крайна сметка ще има последици за стоковите пазари, които са ключов двигател на икономиката в много страни с нововъзникваща икономика“, пишат анализаторите на Citigroup.                                                          

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *