• нд. юли 21st, 2024

Covid направи Лондон и Париж по-евтини… за богатите

Bychaspic

окт. 20, 2021
Covid направи Лондон и Париж по-евтини... за богатите

Снимка: Bloomberg LP

Вярването в „смъртта на града“ след Covid-19 винаги е изглеждало крайно – древна Атина е преживявала далеч по-тежки епидемии и бедствия. Но места като Лондон и Париж отново трябва да се изправят пред риска да се затвърдят като анклави за богатите, пише колумнистът на Bloomberg Лионел Лоран.

Въпреки че белезите от блокадите в миналото забавят туризма и завръщането на някои служители в големите градове, цените на жилищата в европейските градове са точно толкова надути, колкото преди Covid. Имотите в Лондон и Париж може да се представят по-слабо от околностите благодарение на Zoom, но все още далеч не са достъпни.

Висококвалифициран служител трябва да спестява 16 години, за да си купи апартамент от 60 кв. м в Париж, сочат данни на UBS. В същото време в най-скъпите квартали в Лондон наемите се върнаха на нивата преди пандемията. Лихвите по ипотечните кредити намаляват и на двата пазара.

Да, работата от разстояние намалява търсенето на офис площи и в крайна сметка се очаква да охлади и търсенето на жилища, но това все още не се случва. А и погледнете улиците на градовете и ще видите как прекрасната изолация на елита, „Зуумокрацията” от предградията, започва да отвръща на удара.

Преходът към хибридна работа от дома и офиса кара хората да пътуват с кола до работа в града във все по-необичайни моменти от деня. Задръстванията в Париж и Лондон през последния месец са дори по-тежки от сравнимия период през 2019 г., сочат данни на TomTom. В крайна сметка градовете продължават да са мястото, където работим, особено що се отнася до висококвалифицираните услуги – Google обяви неотдавна, че ще изгражда кампус от над 650 хил. кв. м в Сан Хосе.

Заплаха от балон

Оживените улици и скъпи апартаменти някога бяха белег за успех на големите градове. Кой кмет не би пожелал проблем на първия свят като твърде голямо търсене? Но това е от значение само ако градовете продължат да привличат креативни и амбициозни таланти, които да ги запазват продуктивни. Сериозен проблем възниква, когато служители и млади хора са изключени от пазара заради високите цени за сметка на затвърждаването на доминацията на установени местни жители. Дори преди Covid суперзвездните градове се свиваха.

Сега има риск градските центрове да не успеят да уловят ползите от гъстотата и агломерациите, т.е. предприемачи, работни места и създаване на богатство, и да загубят част от привлекателността си в борбата за таланти. Градовете, които лежат на стари лаври, в крайна сметка ще изгубят ценни приходи, а това ще направи по-трудно за тях да осъществят визията си за по-зелено, по-справедливо бъдеще. Париж например си поставя за цел да доставя на жителите си всички публични услуги, от които се нуждаят, в рамките на 15 минути.

Продължаващото неравенство засилва и риска от непродуктивни политики – дефектни механизми като тавани на наемите или нещо далеч по-голямо. Гласуването на Великобритания за Brexit, което някои обвързаха с разделението в жилищното богатство в страната, се прибави към затрудненията през последно време за снабдителните вериги в Лондон чрез прогонването на служители.

Над 200 хил. граждани на страни членки на ЕС са напуснали Великобритания само през миналата година, сочат данни на британската Национална статистическа служба. Brexit накара също десетки банкери да се установят във финансови хъбове от еврозоната, като подкрепиха процъфтяването на тези градове и в същото време създадоха риск от намаляване на данъчните приходи на Ситито.

Къде отидоха милионерите?

Какво трябва да се направи? Неравенствата на жилищния пазар са твърде големи, за да бъдат разрешени с магическа пръчка. Повишаването на предлагането чрез строителството на повече жилища при намаляване на търсенето чрез ограничения за кредитирането, регулации и данъчни политики ще отнеме време и изисква политическа смелост. Централните банкери може да сложат спирачки на извънредните стимули, но това ще се случи бавно.

Необходимо е поне да има повече стимули за превръщането на излишъка от бизнес имоти с относително ниско качество в жилища. Пазарът няма да направи това автоматично, особено в градове, където един хотел може да предлага по-привлекателна възвръщаемост на инвестицията. Така че финансовият подтик трябва да дойте от върха.

Още по темата

По-добри и обхватни връзки на градския транспорт може да облекчат задръстванията и да улеснят изключените от града служители заради твърде високите цени да продължат да работят и да създават богатство там. Велосипедите и електрическите скутери са подходящи за кратки пътувания, но трябва да мине доста време преди да се превърнат в доминиращо транспортно средство.

Проектът „Голям Париж“, който предвижда изграждането на 200 км нови железопътни линии и 69 нови гари, е бъдещето на френската столица, казва Жан-Луи Мисика, бивш заместник-кмет на града. Други градове трябва да последват примера.

И вместо да се крият зад лъскави архитектурни доклади, градските власти трябва да се вслушат в собствените си жители. Лондон и Париж отново са интригуващи конкретни случаи. Допитване на King’s College London, Парижкия университет и Ipsos MORI установи, че британската столица се представя по-зле по отношение на хора, които се държат обидно към жените, а френската столица не е толкова положителна към имигрантите. Инициативите за подобряване на градската среда трябва да вземат предвид подобни анализи. Жилищата са само един аспект, който може да отблъсква бъдещи служители и работодатели.

15 години са били необходими на Атина да се възстанови от чумата според Тукидид, но разделенията в обществото са продължили по-дълго време. Градовете трябва да разберат, че и без непременно да умират, може да станат жертви на собствения си успех.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *