• нд. юли 21st, 2024

Evergrande е получила заповед да разруши започнати сгради в Китай

Bychaspic

ян. 4, 2022
Evergrande е получила заповед да разруши започнати сгради в Китай

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Изпадналата в ликвидна криза China Evergrande Group съобщи в понеделник, че ѝ е било наредено да разруши 39 жилищни сгради на етап строеж на курортния остров Хайнан, а търговията с акциите ѝ беше спряна, предава Ройтерс.

Evergrande се бори да изплати задължения за над 300 млрд. долара, включително лихви по чуждестранни облигации за 20 млрд. долара, които бяха обявени в частично спиране на плащанията от рейтингови агенции миналия месец заради пропуснати плащания.

Най-задлъжнялата строителна компания в света съобщи късно в понеделник, че е получила нареждане от властите в град Данчжоу в провинция Хайнан на 30 декември да разруши 39 сгради на етап строеж в проекта Ocean Flower Island. Не се съобщава причината за нареждането за разрушаване.

Местни медии съобщиха по-рано, че сградите, които се простират на площ от над 435 хил. кв. м, трябва да бъдат разрушени за десет дни заради незаконно строителство и нарушения на екологични изисквания.

Още по темата

В публикация в WeChat късно в понеделник Evergrande съобщи, че работи за разрешаване на екологичните проблеми от 2017 г. насам.

Тя е съобщила на притежатели на жилища в проекта, че трябвало да вложи 81 млрд. юана (13 млрд. долара) през последните шест  години, за да изгради над 60 хил. домове, а заповедта за разрушаването нямало да се отрази на останалата част от проекта.

Ocean Flower Island е огромен проект, който включва тематични паркове, конгресни центрове и хотели.

Търговията с акции на Evergrande беше спряна по-рано в понеделник в очакване на съобщаването на „вътрешна информация“, информира компанията в уведомление до фондовата борса в Хонконг без да разкрива повече подробности.

Строителната компания пропусна нови лихвени плащания на стойност 255 млн. долара, които бяха дължими до миналия вторник, но и двете имат 30-дневен гратисен период.

Докато списъкът с кредиторите и доставчиците на Evergrande, които не са получили заплащане, расте, компанията създаде комисия за управление на риска с много членове на държавни компании и съобщи, че ще работи активно с кредиторите си.

Миналата седмица Evergrande съобщи, че работата по 91,7% от проектите ѝ в Китай е възобновена. Много проекти бяха спрени, след като строителната компания не можа да плати на доставчици и подизпълнители.

Книжата на компанията поевтиняха с 89% миналата година.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *