• нд. юли 14th, 2024

Алекси Андонов: С фалита на Evergrande Китай навлиза в период на преструктуриране

Bychaspic

окт. 1, 2021

Китайската компания Evergrande върви към контролиран фалит, който обаче няма да има сериозен международен ефект заради малкото дългове, които има към чуждестранни компании. Ефектът ще е по-голям в Китай, където правителството иска да преструктурира икономиката, след като се видя, че имотният пазар е много неустойчив. Това може да забави растежа на Китай през следващите години. Това коментира Алекси Андонов, изпълнителен директор на фонд „Витоша“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Ситуацията с Evergrandе е „изпускане на парата“ от имотния сектор, който от години се развива изкуствено, построиха се милиони жилища, които стоят празни. Нямам сериозни притеснения за кредитните пазари, защото китайската държава ще се намеси и ще уравновеси нещата“, каза той.

Алекси Андонов е на мнение, че средносрочното бъдеще на Китай не е розово.

„Очаквам много компании да изгубят печалбата си и да има отлив от китайските акции. Държавата се опитва да преструктурира икономиката си, което ще забави бързите темпове на развитие, с които сме свикнали. Важно е да се види дали държавата ще успее с дългосрочните си планове си да превърне икономиката в по-устойчива“,  Андонов.

Според него задлъжнялостта в целия свят е висока и трябва да се върви към намаляването ѝ.

Още по темата

Андонов смята, че следващото десетилетие ще има период на отрицателни реални лихви.

„Централните банки ще вдигат лихвите много по-бавно, отколкото е инфлацията, и по този начин дълговете ще се отпишат, така че в следващите 5-10 години инвестициите в държавен или корпоративен дълг няма да са добра идея“, смята изпълнителният директор на фонд „Витоша“.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Какви сигнали изпращат кредитните пазари? Как ще се развива пазарът на акции? Може ли 2022 година да стане годината на корпоративните фалити? Каква политика ще водят централните банки?

Цялото интервю с Алекси Андонов гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да видите тук.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *